Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Puigcercós assegura que el Govern català farà de mitjancer amb Indústria i la Generalitat valenciana per la planta de gas d’Alcanar

El conseller de Governació, Joan Puigcercós, ha assegurat que el Govern actuarà de mediador amb el Ministeri d’Indústria i la Generalitat valenciana per replantejar el projecte Castor que preveu construir una planta de tractament de gas al terme de Vinaròs però a tocar del nucli urbà d’Alcanar. Puigcercós ha assegurat que el Departament de Governació donarà suport a l’Ajuntament d’Alcanar i tot i que ha reconegut que serà difícil’ reconduir el projecte, es farà pressió perquè la planta de gas no ‘hipotequi’ el model de creixement del territori. El conseller ha adoptat aquest compromís en una trobada mantinguda aquest dijous amb la Junta de portaveus de l’Ajuntament d’Alcanar i amb membres de la Plataforma en defensa de les terres del Sènia.

Redacció
Redacció 21/09/2007

El titular de Governació ha deixat clar que el Govern ja ha començat a treballar per fer les gestions necessàries per renegociar el projecte Castor. Amb això, Puigcercós s’ha compromès a parlar del tema al pròxim Consell Executiu perquè el Govern intercedeixi amb el Ministeri d’Indústria i amb la Generalitat Valenciana. ‘El riu Sénia és una frontera falsa i l’Ajuntament d’Alcanar ha de rebre informació del projecte, no serveix l’excusa que no és terme administratiu. Una planta d’aquest tipus requereix negociació’, ha asseverat.

El dirigent republicà ha insistit que des del Govern es farà ‘pressió’ perquè es tingui en compte l’opinió de l’Ajuntament d’Alcanar, i ha deixat clar que la planta provoca ‘una impacte territorial’ que té conseqüències alhora d’aplicar un pla de desenvolupament turístic de qualitat. Amb això, Puigcercós ha matisat que tot i que s’hauria d’avaluar tot el projecte Castor (inclòs el dipòsit submarí), la ubicació que es discuteix és la de la planta que s’apropa al nucli urbà d’Alcanar. ‘Sense crear alarmisme, però igual que Vinaròs ho vol allunyar del seu nucli urbà, és lògic que Alcanar també ho faci’, ha afegit.

Així mateix, el conseller també ha esgrimit l’argument que la sostenibilitat energètica de Catalunya no sempre ha de recaure sobre els mateixos, i ha recordat la ubicació de les nuclears, de l’energia eòlica, i les especulacions d’on ha d’anar el cementiri nuclear. ‘No pot ser que tot vagi a parar aquí’, ha asseverat.

Sobre la posició que en un moment determinat adopti el Govern, Puigcercós ha deixat clar que com a titular de Governació (Departament que defensa els municipis), estarà al costat de l’Ajuntament d’Alcanar.

L’Ajuntament d’Alcanar demana reunions amb Vinaròs i la Generalitat Valenciana

Per la seva banda, la junta de portaveus de l’Ajuntament d’Alcanar ha demanat formalment una reunió amb l’Ajuntament de Vinaròs per conèixer el posicionament del consistori veí ‘independentment del que apareix als mitjans de comunicació’. L’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, ha assegurat que ‘no s’ha de caure en errors del passat de prendre decisions que afecten un territori sense comptar amb aquest territori’.

A més a més, l’Ajuntament també ha sol•licitat una reunió amb el Departament d’Indústria de la Generalitat Valenciana com a organisme amb competències sobre el projecte.