Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

Possible tomb electoral a les eleccions d’Escòcia

|

- Publicitat -

Les eleccions són demà dijous. directe!cat ha fet seguiment de la campanya electoral i fins i tot va entrevistar el líder de l’Scottish National Party (SNP), Alex Salmond.

Publicitat

Avui, la vigília dels comicis, un nou sondeig dóna la victòria al partit que vol la independència d’Escòcia. Els independentistes podrien obtenir entre 43 i 50 dels 129 escons del Parlament d’Edimburg. Per la seva banda, sis de cada deu britànics estan a favor que Escòcia deixi de pertànyer al Regne Unit. Si es compleixen les prediccions, per primera vegada des del 1997, quan Escòcia recuperà l’autogovern, el Partit Laborista perdria les eleccions. Des del Regne Unit s’està a l’expectativa Jack McConnell, l’actual “prèmier” escocès, serà capaç de mantenir els bons resultats del partit de l’actual primer ministre britànic, Tony Blair. Però tot apunta a que McConnell patirà una notable davallada electoral.

L’SNP sempre ha criticat l’autonomia escocesa, considerant que és insuficient. Alex Salmond reclama la capacitat de decidir sobre tots els aspectes que afecten la vida dels escocesos, i ja ha avançat que convocarà un referèndum d’autodeterminació si arriba a ser primer ministre d’Escòcia. A la creixent il·lusió sobiranista s’hi afegeix el malestar per la nefasta gestió d’Escòcia que l’actual govern Laborista hi ha dut a terme, amb Jack McConnell al capdavant. El tomb electoral ha estat anunciat a més a més per tots els sondejos i estudis d’opinió previs als comicis de demà. Tot i això, i encara que es produeixi una victòria contundent de l’SNP, podria no ser suficient per al partit d’Alex Salmond, si finalment Laboristes i conservadors s’acaben unint per evitar que els sobiranistes accedeixin a la presidència escocesa.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió