Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Portabella proposa un pla perquè no es retallin els salaris de la majoria de funcionaris

El president del grup municipal d’Esquerra, Jordi Portabella, ha presentat la proposició amb les seves propostes per aconseguir que la contenció de despeses a l’Ajuntament de Barcelona no retalli els sous de la majoria de funcionaris. El líder republicà ha recordat que del total de deute de l’Estat només el 6% correspon als ajuntaments, i ha recordat que el consistori Barcelona és l”única administració de l’Estat’ que ha reduït el deute en un 40% els darrers 6 anys. Portabella proposa un pla d’austeritat que elimini els comissionats i els consellers de districte amb dedicació exclusiva. D’aquesta manera, es podrien mantenir els salaris dels funcionaris dels grups B, C, D i E -la gran majoria- mentre que només els alts càrrecs i els tècnics superiors patirien una reducció salarial.

Redacció
Redacció 25/05/2010

Portabella ha justificat l’oportunitat de la proposició perquè al seu entendre ‘no es pot traslladar mimèticament les propostes de l’Estat a tot arreu per reduir despesa i contenir el deute’. En concret, Portabella ha fet referència a la retallada salarial i a la política d’austeritat de l’Ajuntament i ha demanat que es deixi ‘sense efecte la reducció salarial del personal funcionari i laboral dels grups B,C,D i E’ tenint en compte que en aquests grups hi ha persones que guanyen un sou per sota dels 1.300 euros.

Portabella creu que ‘aquesta mesura és molt poc social, agosarada i molt poc pràctica’ perquè tindrà un impacte negatiu sobre el poder adquisitiu que influirà en el consum. El republicà, que sí ha defensat la congelació dels sous pels nivells més alts i dels càrrecs polítics i que ja es ve fent des de fa un parell d’anys, és partidari d’aplicar una ‘reducció salarial progressiva, compensada i proporcional al personal afectat’. I en canvi s’ha mostrat taxatiu amb el deure d’eliminar totes aquelles estructures de tipus reiteratiu amb funcions poc definides o sense valor estratègic en el moment actual com els Comissionats i els Consellers de Districte de dedicació exclusiva.

‘L’administració ha de vetllar perquè hi hagi una estructura ben dimensionada i optimitzar els recursos públics com no podia ser d’una altra manera’, assegura el republicà, que defensa tornar a l’estructura de concentració dels sectors municipals per reduir-los a 5 com abans i a suprimir despeses supèrflues, com ara la Regidoria dels Nous Usos del Temps que ‘en seu un programa aquest pot repercutir de manera transversal sobre altres regidories’.

Portabella també defensa a través d’una proposició que cal ‘prioritzar la reducció de les despeses sumptuàries del govern municipal’ les quals es concreten en ‘Limitar la producció editorial de l’Ajuntament de Barcelona a l’estrictament necessària així com la publicitat i comunicació institucionals a la informació imprescindible per a les persones’ o bé ‘disminuir en un 50% les despeses de protocol i relacions públiques’.

Trias s’ofereix a pactar el pla d’austeritat

Per la seva banda, CiU a l’Ajuntament de Barcelona i el seu líder Xavier Trias s’han ofert obertament al govern municipal de l’alcalde Jordi Hereu per pactar conjuntament el pla d’austeritat que es prepara i redireccionar les inversions. Tanta és la disponibilitat de Trias a negociar que fins i tot ha assegurat que ‘no seria cap barbaritat’ poder seure amb l’executiu local per acordar també el pressupost 2010-2011. Des del PP també ofereixen un pacte per ‘garantir les inversions cabdals’ tot i que no l’han negociat encara.