Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

Portabella: La cessió del castell de Montjuïc ja la va plantejar Esquerra al congrés l’any 2001

|

- Publicitat -

Jordi Portabella ha fet aquestes declaracions davant del Castell de Montjuïc, on també ha explicat les propostes del seu partit en matèria de joventut. Segons fonts d’ERC, l’organització de l’acte davant del castell ha estat una “coincidència”, ja que quan ho van organitzar encara no sabien que la cessió del Castell de Montjuïc a l’Ajuntament de Barcelona seria un tema d’actualitat.

Publicitat

El candidat d’ERC ha recordat tot el procés de tramitació de la cessió d’aquests equipaments, des de la proposta del seu partit al Congrés dels Diputats el 27 de febrer de 2001, fins a l’última declaració institucional signada al ple de l’Ajuntament de Barcelona el 24 de febrer de 2006. La declaració la van consensuar tots els partits excepte el PP.

“Des de 2001 ha existit un procés de tramitació per la restitució del castell, i per tant és un èxit de totes les formacions i de la ciutat de Barcelona, un èxit que ningú en particular es pot atribuir”, ha afirmat Portabella.

En el moment de les declaracions, quan encara no es coneixia el contingut del decret de cessió, acordat aquest dilluns entre el cap de l’executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, Portabella ha afirmat que estava “content'” que finalment es produís aquesta cessió, però que s’havia d’esperar a conèixer si es complien les demandes històriques.

“Ens posicionarem quan coneguem el contingut del decret”, ha explicat, “perquè, per exemple, mai no hem acceptat que es produeixi la retirada de les antenes en un període superior a un any”. Les antenes comporten un destacament militar que viu i treballa a dintre del castell, “i ha de quedar clar que no ha de tenir continuïtat”, ha afegit.

Una altra de les demandes versa sobre la composició del patronat del museu. “Hem de saber en quines condicions es produeix l’acord”, ha continuat el cap de llista, “i quina serà la composició del futur patronat del museu”. ERC reclama que el patronat estigui composat majoritàriament per institucions catalanes.

La qüestió de les banderes i el centre per la pau són les altres dues condicions fonamentals per tal que el decret hagués satisfet el grup republicà. “Les banderes estan regulades per altres marcs legislatius que no s’han de reiterar o transformar-se en decrets concrets i concisos”, ha dit sobre les banderes.

Quant al centre per la pau, Portabella ha recordat que “hi havia algunes forces polítiques que feien propostes a un centre d’interpretació de la muntanya de Montjuïc i altres activitats que no tenien a veure amb un centre per la pau”.

L’any passat, en la declaració del 26 de febrer, l’Ajuntament donava suport a la tramitació del projecte de llei per a la tramitació de la cessió, sempre i quan la llei resultant “restituís l’ús íntegre, efectiu i no condicionat del Castell de Montjuïc a la ciutat de Barcelona”, ha reiterat Portabella.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió