Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

‘Plataforma’, de Calixto Bieito, s’endu els principals guardons d’uns Premis Butaca molt repartits

El text de Michel Houellbecq que Calixto Bieito ha adaptat al teatre, ‘Plataforma’, ha estat la principal triomfadora dels XIII Premis Butaca de Teatre i Cinema de Catalunya, que s’han lliurat a Mataró segons el veredicte que han determinat els prop de 25.000 vots enviats pel públic. L’obra, basada en el món del turisme sexual, partia amb cinc nominacions i s’ha acabat enduent tres dels premis: millor muntatge teatral, millor director i millor actor de repartiment, que ha recaigut en Lluís Villanueva.

Redacció
Redacció 27/11/2007

La resta de premis han estat molt repartits i només ‘El duo de la africana’ ha acumulat també més d’una butaca, al millor musical i a la millor il·luminació. Pablo Derqui, per ‘Unes veus’, i Carme Elías, per ‘El ventall de Lady Windermere’ han estat triats com els millors actor i actriu d’aquests Butaca; mentre que ‘Salvador’, de Manuel Huerga és la millor pel·lícula catalana d’enguany.

‘Plataforma’ és la història d’un funcionari que viatja a Tailàndia en busca de sexe després de la mort del seu pare. Un cop allà, però, coneix una executiva amb la qual neix una història d’amor, fins que l’atemptat d’un terrorista islàmic acaba amb la vida de la noia. L’obra de Calixto Bieito és una reflexió, a través del record d’aquest viatge a Tailàndia, sobre la intolerància, l’islam i el turisme sexual.

Amb aquest treball, Bieito ha aconseguit satisfer un públic que ara l’ha coronat en els XIII Premis Butaca de Teatre i Cinema de Catalunya, on s’ha endut els guardons a millor muntatge teatral i millor director. També ha estat guardonat Lluís Villanueva com a millor actor de repartiment pel seu paper de Jean-Yves, un empresari que es dedica a l’explotació del turisme sexual en aquell país.

Si ‘Plataforma’ ha estat la cara, ‘El duo de la africana’ n’ha estat la creu. Aquest musical començava la nit amb moltes aspiracions després d’haver estat nominada en nou categories, gairebé en totes en les quals podia participar. Tot i això, al final només s’ha pogut endur el Butaca al millor musical i a la millor il·luminació.

Una altra de les obres amb més nominacions, ‘Una còpia’, ha estat el millor muntatge en petit format; mentre que ‘Viatges a la felicitat’ l’ha triat el públic com el millor espectacle de dansa. Pel que fa als actors, en l’apartat musical han estat guardonats Xavier Pujolràs, per ‘Una crònica sentimental d’Espanya’, i Vicky Peña, per ‘Al llarg del Kurt’.

En teatre, els millors actor i actriu han estat, com en la resta de premis segons la votació del públic: Pablo Derqui, que interpreta un jove que intenta refer la seva vida després de sortir del psiquiàtric a ‘Unes veus’, i Carme Elías, que és l’amant d’un ‘lord’ anglès del segle XIX a ‘El ventall de Lady Windermere’. La millor actriu de repartiment ha estat Mar Ulldemolins, per ‘Arcàdia’.

Altres premis han estat per a Bibiana Puigdefàbregas i Sebastià Brosa, per l’escenografia d”European House’; Nina Pawlowsky, pel vestuari de ‘El ventall de Lady Windermere’, i ‘La millor nit de la teva vida’, de Jordi Silva, com a millor text teatral. Enguany també s’ha premiat el millor espectacle de les ‘altres disciplines’, que ha recaigut sobre ‘Tranuites Circus’, de Lluís Danès.

‘Salvador’, millor pel·lícula

A banda del teatre, que protagonitza gran part de la gala, com ja és habitual s’ha premiat també al cinema català. Com a millor pel·lícula, el públic ha triat ‘Salvador’, de Manuel Huerga, la història del jove Salvador Puig Antich, executat pel règim franquista acusat de la mort d’un policia. Els millors actor i actiu han estat Sergi López, per ‘El laberinto del fauno’, i Montse German, per ‘Ficció’.

Tortell Poltrona i Cinemes Verdi, Butaca honorífics

El pallasso Tortell Poltrona i les sales Cinemes Verdi han rebut els premis honorífics de la XIII edició dels Premis Butaca. L’organització ha valorat la trajectòria artística de Tortell Poltrona, la seva defensa del circ com a art escènica i la seva tasca a Pallassos Sense Fronteres; així com els 20 anys que, allunyats del cinema més comercial, celebren enguany les sales del Verdi.

Durant la gala també s’ha reconegut la difusió del teatre que es fa des del programa de TV3 ‘La nit al dia’, així com la difusió del cinema del programa ‘La finestra indiscreta’ de Catalunya Ràdio.

A banda de premis, reconeixements i felicitacions, el lliurament dels Butaca ha comptat amb les actuacions d’Angel Pavlovsky, la cantautora Lídia Pujol, el saxofonista Dani Nel·lo, la companyia de dansa de la mataronina Maria Rovira, l’Aula de Teatre de Mataró i l’actriu Clara Segura, fent duet amb el mataroní Albert Trigola.