Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Per Ridao, Mas demostra “que no té cap intenció de governar amb ERC en un futur”

El portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Parlament de Catalunya, Joan Ridao, ha afirmat aquest diumenge que ha quedat palès que ‘Artur Mas no té cap intenció de governar amb ERC en un futur’. Ridao ha fet aquestes afirmacions en resposta a les paraules que el líder de CiU va fer aquest dissabte, també, dins el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida, on assegurar que el suport d’ERC al Govern encapçalat per José Montilla, ‘dóna armes i municions al PP’. Ridao ha apel·lat al sector sobiranista de CiU, a aquelles persones ‘que tenen una ànsia i aspiracions de poder col·laborar amb ERC en un futur, ja saben a què atenir-se a hores d’ara’. El portaveu republicà ha afegit, també, que ‘la gent no té la memòria tan fràgil com per oblidar fàcilment que ‘si alguna força política ha engreixat políticament el PP ha estat CiU durant vuit anys governant amb els populars amb complicitat i connivència’.

Redacció
Redacció 01/10/2007

Ridao ha insistit en la ‘simpatia política’ amb què ERC ha valorat la proposta del lehendakari basc, Juan José Ibarretxe. El republicà ha assegurat que la proposta està ‘escrupolosament dins el marc democràtic ja que prové d’un govern legítim com és el basc i perquè apel·la al principi democràtic de respecte a la voluntat popular’.

Per Ridao, en les darreres hores s’ha pogut veure un govern, algunes institucions de l’estat i el PP que han demostrat ‘por a la democràcia’ amb les afirmacions o actuacions que han efectuat respecte la proposta d’Ibarretxe. Des d’ERC veuen ‘un PSOE intimidat pel PP’. Segons Ridao, aquesta iniciativa es deu ‘a la resposta a la manca de coratge i valentia política de Zapatero en aquests darrers anys de no afrontar una reforma estructural del model d’estat que respecti la plurinacionalitat i la diversitat de l’estat’.

El portaveu dels republicans també s’ha referit a la crema de fotografies del rei que han tingut lloc en els darrers dies en diversos municipis catalans. Ridao en aquest sentit ha afirmat que ‘certes instàncies jurídiques, polítiques i mediàtiques n’estan fent un gra massa actuant amb una desproporció en uns episodis que, primer, eren aïllats i que s’estan multiplicant per aquesta proporció en l’actuació d’aquestes instàncies’. Per Ridao, fets com aquests tenen cobertura ‘amb el respecte a la llibertat d’expressió però s’estan magnificant i traient de mare’.

Ridao s’ha mostrat convençut que ‘si cessa aquesta cobertura que s’està donant a actes com aquests, i cessa aquesta hostilitat que s’està donant cap a Catalunya, aquesta és una situació que s’anirà calmant en les pròximes setmanes’. El republicà també ha criticat la ‘sobreprotecció’ que es dóna a l’estat cap a algunes institucions concretes, en clara referència cap a la monarquia.

Quant a la reducció en l’amplada del túnel de Vielha, que passarà de tres a dos carrils complint les normatives europees, Ridao ha assegurat que el Col·legi d’Enginyers de Catalunya ha afirmat que quan la pendent superi el 4%, com seria el cas, seria possible que es permetés que hi hagués tres carrils. Ridao ha afirmat que aquesta mateixa setmana traslladaran a Foment aquesta petició perquè reconsideri la decisió i permeti, així, que el túnel de Vielha tingui tres carrils enlloc de dos. Ridao també demanarà al Ministeri de Foment que es plantegi els accessos al túnel ja que per ERC, aquesta ‘és una assignatura pendent’.

Joan Ridao ha fet aquestes afirmacions durant la visita que ha fet en el marc de la 53a edició de la Fira de Sant Miquel de Lleida. Referint-se a la crisi de preus que viu el sector agrari, ha avançat que exigiran al ministre Solbes que l’estat concreti mesures per equilibrar els preus del cereal. En aquest sentit, ha recordat que la UE ha acceptat que el 10% de la superfície destinada a la producció de cereals no vagi per un destí energètic sinó que es dediqui a fins alimentaris, davant l’escassetat de producte i que, s’ha decidit aixecar les barreres aranzelàries europees que graven el cereal, donant un tractament fiscal molt més favorable perquè puguin entrar a l’estat produccions de cereals provinents d’altres països, fet que permetrà equilibrar i normalitzar els preus, segons Ridao.