Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

Per què Mas no va avisar Duran la nit del pacte de la Moncloa?

És prou conegut que el pacte estatutari Mas-Zapatero del 21 de gener de 2006 va comportar que l’Estatut quedés reduït que Catalunya podria recaptar el 50% de l’IRPF -poc més […]

Redacció 24/04/2007

És prou conegut que el pacte estatutari Mas-Zapatero del 21 de gener de 2006 va comportar que l’Estatut quedés reduït que Catalunya podria recaptar el 50% de l’IRPF -poc més que el que ja hi havia abans del nou Estatut- i que es reconeixia el caràcter nacional de Catalunya en una complexa definició al preàmbul del text. El mateix Artur Mas ha reconegut en diverses entrevistes que darrere aquell acord a la baixa hi havia la contrapartida que Zapatero donaria suport perquè obtingués la presidència de la Generalitat, la força amb més escons a les eleccions catalanes.

Sigui com sigui, el pacte d’aquella matinada també passarà a la història de la federació de CiU, perquè el secretari general i líder d’Unió, Josep Antoni Duran Lleida, va assabentar-se’n de matinada des del seu xalet a la Val d’Aran. El periodista Pere Gendrau, que va viure des de Madrid aquella negociació, explica en el seu llibre l’Estatut. Km 0 que Artur Mas i la cúpula de CDC van mantenir en secret a Duran la trobada de Moncloa per por que si ho coneixia a la tarda agafés un cotxe des de Viella i es desplacés a tota velocitat fins a Madrid per poder dir que havia estat present en la negociació estàtutària amb Zapatero.