Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Per Mas han tombat la ‘columna vertebral’ de l’Estatut

El president de CiU, Artur Mas, ha reclamat aquest dilluns una reacció del Parlament i del poble de Catalunya que rebutgi la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’Estatut, una sentència que, al seu parer, tomba la ‘columna vertebral’ del text aprovat pels ciutadans en referèndum. En declaracions als periodistes, ha constatat que un TC ‘deslegitimitat i desprestigiat’ ha tocat el ‘nucli dur’ de l’Estatut. Ara cal que el Parlament rebutgi explícitament aquesta sentència i que el poble de Catalunya defensi la seva dignitat a través d’una gran manifestació. ‘Si som una nació ho hem de demostrar més que mai’, ha exclamat Mas, per qui la decisió del tribunal és fruit de la voluntat dels partits espanyols d’acabar amb l’autogovern de Catalunya.

Redacció
Redacció 28/06/2010

Si CiU ja havia anunciat que una sentència que toqués una sola coma de l’Estatut no era acceptable, la decisió que finalment ha pres el TC tomba la ‘columna vertebral’ del text, en declarar inconstitucionals articles sobre llengua, nació i finançament. I ho ha fet, ha continuat, un tribunal que no té legitimitat i que està ‘altíssimament desprestigiat’, a més de ‘mediatitzat’ pels partits polítics espanyols. El tribunal, ha dit, tenia el dret legal de sentenciar sobre l’Estatut, però no la legitimitat per fer-ho.

El líder de CiU ha culpat PP i PSOE de la sentència. Segons Mas, la decisió del tribunal és fruit de la voluntat dels partits espanyols d’acabar amb l’autogovern de Catalunya. ‘De cap manera aquest és el final d’etapa de l’autogovern català’, ha exclamat.

A parer de Mas, ara cal que el poble i el Palament s’expressin i diguin que no accepten la sentència del TC, tot i que estiguin obligats a acatar-la jurídicament. ‘Si som una nació, hem de demostrar-ho més que mai’, ha indicat Mas, que ha reclamat una reacció ‘clara, contundent, serena i ferma’ a través d’una declaració institucional de la cambra catalana, però també a través d’una gran manifestació. ‘Quan un poble no és capaç de defensar-se ell mateix, no pot demanar que el respectin’, ha apuntat.

En aquest sentit, ha indicat que ell se sent ‘molt decebut, però no vençut’, i aquest és el missatge que ha volgut transmetre als catalans. ‘Un poble ha de defensar-se en els moments especialment difícils’, ha assenyalat.

I és que Mas ha reconegut que ara Catalunya viu moments complicats, a nivell social, econòmic i ara també polític. En aquest punt ha assegurat que ell té ‘més ganes que mai’ de construir un futur millor per a Catalunya, i ha augurat millors temps per al país si CiU governa.

En aquest context, ha assegurat que CiU vol que la reacció catalana sigui el més unitària possible. ‘Tot el que puguem fer junts ho farem junts’, ha explicat Mas, en referència al rebuig que ha d’expressar el Parlament i a la manifestació que s’ha de produir necessàriament per defensar la dignitat catalana. Això sí, ha recordat que d’aquí a quatre mesos hi ha eleccions, i aquí cada partit proposarà un camí, donant la veu llavors als ciutadans.