Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Per ERC Mas es queda a mig camí perquè “no arriba a l’única conclusió possible: l’estat propi”

El portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao, creu que el president de CiU i secretari general de CDC, Artur Mas, s’ha quedat ‘a mig camí’ amb la seva proposta del dret a decidir, ja que ‘no arriba a l’única conclusió possible’, que és ‘la necessitat d’un estat propi’. El dirigent d’ERC, però, ha vist alguns punts positius en la conferència del secretari general de CDC, com ara que ‘ha arribat a la conclusió que l’autonomisme està en retirada’. Ridao creu que CiU ‘es manté en l’ambigüitat calculada’ i que Mas ‘no supera l’actual marc institucional’.

Redacció
Redacció 22/11/2007

En una roda de premsa al Parlament, Ridao considera que s’ha ‘defraudat’ l’expectació aixecada amb la conferència oferta per Mas, tot afegint que ‘algú ha de dir públicament que el rei va nu’. De fet, Ridao considdera que ‘hauríem de parlar d’un pla renove de CDC’, ja que aquest partit i la federació estan ‘cridats a renovar alguns dels seus esquemes i modernitzar-se’. A més, ha recordat a Mas que CiU ‘alguna responsabilitat té en el fracàs de la via autonomista i tot el procés estatutari’.

En tot cas, Ridao creu que la conferència de Mas és ‘la demostració palmària que l’autonomisme està en retirada’ després que plantegi el ‘dret a decidir’. ‘Benvingut al club’, li ha dit Ridao, tot i afegir que ‘la proposta de Mas es queda a mig camí, no arriba a l’única conclusió possible, que és la necessitat d’arribar a un estat propi’. Per Ridao, és una ‘incògnita’ saber si CiU vol ‘un estat, una confederació o una CCAA més’.

A més, sobre la proposta de Mas d’un nou referèndum si el TC retalla l’Estatut, Ridao ha assegurat que ERC aposta perquè, si s’ha de fer una nova consulta, sigui ja per ‘saltar la paret i anar a totes’.

Ridao també creu que el projecte de Casa Gran del Catalanisme ‘provoca una gran incomoditat’ a Unió. En aquest sentit, ha volgut donar un ‘Òscar a la interpretació’ a Josep Antoni Duran i Lleida per haver dit aquest dimecres que creu en el dret a l’autodeterminació quan ‘fa poques setmanes no només deia que no era independentista, sinó que se li enfot la independència’.

El dirigent republicà, però, també ha ressaltat alguns punts ‘positius’ en la conferència de Mas. D’una banda, que CiU ‘ha arribat a la conclusió que l’autonomisme està de retirada’, a més de considerar ‘interessant’ plantejar el dret a decidir a ‘qüestions que afectin el dia a dia’, tot i quedar-se ‘a mig camí’. L’altre aspecte positiu és un diagnòstic de Catalunya que ‘aparca el discurs apocalíptic’.