Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

París recorda el desè aniversari de la mort de Tete Montoliu dins el festival Jazzy Colors

Amb un concert a càrrec de l’Horacio Fumero Trio, la ciutat de París va recordar dimecres a la nit el desè aniversari de la mort del pianista Tete Montoliu dins del festival Jazzy Colors i la presència a la Maison de la Catalogne de segells i periodistes catalans i espanyols que promouen a l’exterior les noves generacions de músics. L’excontrabaixista de Tete Montoliu durant gaire bé dues dècades, l’argentí Horacio Fumero, va actuar amb Joan Monné, al piano, i David Xirgu, a la bateria, tres generacions de músics de jazz a Barcelona que van estar directa o indirectament en contacte amb el més cèlebre dels músics de jazz catalans.

Redacció
Redacció 22/11/2007

A part de temes de Thelonious Monk i composicions pròpies, els tres músics van interpretar les peces de Montoliu ‘Jo vull que m’acariciis’ i ‘Acuarela’. Quan va arribar l’hora dels bisos, davant d’una cincuantena d’aficionats parisencs, s’hi va afegir el guitarrista Jordi Matas, que presentava l’àlbum del seu Orgànic Trio ‘Landscape’, del segell barceloní Fresh Sound, i que a França edita l’Abeille Musique.

L’acte també va servir per donar a conèixer el recopilatori Jazz de Catalunya/from Catalonia 2007, editat per l’Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat i que, en aquesta ocasió, ha seleccionat el veterà periodista Juan Claudio Cifuentes, que continua dirigint l’espai ‘Jazz porque sí’ a Radio Clásica.

‘Me n’adono que, quan parlo de jazz nacional, parlo de jazz a Catalunya perquè el 90 per cent del que emeto surt daquí’, va destacar Cifuentes per explicar en francès el criteri de la seva selecció. ‘A Espanya, i concretament a Catalunya, s’ha hagut de treballar el doble des dels anys vuitanta per recuperar el retard de 40 anys amb França, però ara hi ha un intent a Barcelona per buscar un concepte personal’, va comparar el pioner del jazz des de Madrid i que va nèixer, a París, fa 66 anys.

Per la seva part, el responsable de Fresh Sound, Jordi Pujol, va reconèixer que ‘hi ha qui pensa que la mort de Tete ha alliberat la resta de músics perquè li tenien por’, en una simplificació expressa per a referir-se a l’evolució del jazz a Catalunya des de 1997.

El concert de l’Horacio Fumero Trio forma part de la cinquena edició del festival internacional de jazz Jazzy Colors, del 19 al 30 de novembre, que organitzen els instituts culturals suís, txec, serbi, suec i català a París i que, en el cas de la Maison de la Catalogne, també va comptar amb la col•laboració del trimestral Jaç.