Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Onze de Setembre: La Diada dóna el tret de sortida del Correllengua

Demà, dia festiu nacional, es posa en marxa el Correllengua en el marc dels actes que se celebren al Passeig Lluís Companys per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Enguany, doncs, les quatre columnes que recorreran més de 400 municipis dels Països Catalans sortiran de Barcelona sota el lema Parla’m.

Redacció
Redacció 11/09/2007

L’acte d’inici del Correllengua 2007 es realitzarà a la una del migdia al centre del Passeig Lluís Companys a l’espai dedicat a la Mostra d’Entitats. Els Castellers de la Vila de Gràcia engegaran l’acte amb un pilar just al davant del peveter que encén la Flama del Canigó. Acte seguit, delegacions del País Valencià, les Illes, Catalunya Nord i el Principat muntaran el trencaclosques dels Països Catalans i encendran les torxes que hauran de recórrer fins el 3 de novembre tot el territori, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Després d’un breu parlament dels representants d’aquests territoris, el portaveu de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL), David Vila, llegirà el manifest d’aquest edició del Correllengua. La interpretació de la Muixeranga amb la lectura d’uns poemes per part de Carles Rebassa seran el preludi de l’actuació dels Falcons de Vilanova, que aixecaran una torre i desplegaran una pancarta del Correllengua.

Així mateix, la CAL participarà en l’ofrena floral a Rafael de Casanova a tres quarts d’onze al carrer Girona amb Ronda Sant Pere.

Actualment es calcula que arreu del món es parlen entre 5.000 i 6.000 llengües, un 90% de les quals estan en risc de desaparèixer, és a dir, de deixar d’utilitzar-se, durant el segle XXI. Segons els sociolingüistes, el català no es troba entre aquest 90% de llengües en risc d’extinció, però sí que requereix una atenció especial per tal de garantir-ne la normalització, de la qual es troba, encara, molt lluny. De fet, els intents secessionistes dels sectors blavers, la manca d’oficialitat al conjunt del territori dels Països Catalans i la submissió lingüística dels catalanoparlants són factors d’alt risc.

directe!cat us va explicar ara farà uns mesos que el català estava entre les 100 llengües més parlades del món. Llegiu-ne aquí l’interessant i complet article.