Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Oceana denuncia que els esforços per salvar el tauró de Tarragona contrasten amb la permissivitat de les flotes pesqueres

Oceana, una organització internacional dedicada a la conservació i protecció dels oceans, denuncia que els esforços per salvar el tauró de Tarragona contrasten amb la permissivitat en altres contextos, ja que la flota pesquera de l’estat espanyol mata cada any més de 350.000 taurons. Segons Oceana, l’atenció que ha suscitat el tauró de la platja del Miracle oculta que l’Estat espanyol és el país europeu amb més impacte sobre la població de taurons.

Redacció
Redacció 23/08/2007

L’Estat espanyol té una gran responsabilitat en la disminució de les poblacions de taurons per culpa de la participació de la seva flota en la captura i el comerç internacional de productes de tauró. Segons dades de la Organització de las Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), L’Estat va capturar el 2005 gairebé 30.000 tones de tauró, sent el cinquè capturador mundial.

Per la seva condició de depredadors, els taurons són un esglaó essencial de la cadena alimentària dels oceans i per mantenir la salut i l’equilibri dels ecosistemes. La pèrdua d’aquests animals portaria efectes molt negatius sobre el medi marí, segons denuncia Oceana.

Oceana té publicat un informe, ‘Perseguits per les aletes’, que conclou que aquestes espècies haurien de ser gestionades per un pla de pesca d’àmbit europeu, que permeti una explotació sostenible i posi fre a l’actual esgotament dels taurons pelàgics arreu del món.

Del tauró, se n’aprofiten les aletes per exportar al mercat asiàtic, on elaboren una coneguda sopa d’aleta de tauró. És un dels productes del mar més valorats i pot costar fins a 500 euros per quilo.

L’estat espanyol exporta més aletes de tauró que qualsevol altre país europeu i és el país amb més llicències per pescar taurons. Si el Regne Unit atorga 18 llicències per a aquest tipus de pesca i Portugal en dóna 34, l’estat espanyol autoritza 180 vaixells per aquesta pesca.