Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

No saben com trinxar-lo

L’agonia de l’Estatut continuarà unes setmanes més. El ponent de la darrera ponència de l’Estatut, Guillermo Jiménez, ha retirat el seu text sense sotmetre’l a votació en veure que no podia aconseguir els vots necessaris per fer-lo prosperar. Ara la presidenta del Tribunal Constitucional espanyol, María Emilia Casas, ha decidit assumir la redacció d’un nou esborrany de sentència. ‘En la major brevetat’, ha assegurat la presidenta, es presentarà un nou text. El d’aquest dimecres és el sisè fracàs del tribunal en intentar dictar una sentència sobre l’Estatut. Una mica menys de quatre hores de debat han servit per escenificar la falta d’acord respecte la ponència del conservador, que no ha aconseguit apropar a les seves tesis una majoria suficient de magistrats.

Redacció
Redacció 19/05/2010

Des que Maria Emilia Casas va encarregar a Jiménez la redacció del nou text, el magistrat ha buscat infructuosament acords amb el sector conservador del Tribunal. Passat un mes, el sector progressista ha pressionat perquè se sotmetés el text a una votació on es faria evident la impossibilitat d’emetre encara una sentència. És la mateixa jugada que van fer els conservadors quan van forçar Pérez Vera a presentar el text sabent que seria rebutjat. Finalment el text de Jiménez no s’ha votat ja que l’ha retirat abans. 

En aquest mes, el ponent va aconseguir unir criteris amb el que ja es coneix com el grup de la Maestranza, format pels tres jutges que van ser fotografiats a una corrida de toros de la Feria de Abril de Sevilla: el propi Jiménez, el progressista díscol Manuel Aragón, i el també conservador Ramon Rodríguez Arribas. Amb aquesta base va redactar tres textos ‘a la carta’ que no van convèncer cap dels dos extrems del TC.

Fracassat el primer intent, Jiménez va presentar aquest dilluns als magistrats un nou text que consideraria inconstitucionals les apel·lacions a Catalunya com a ‘nació’, els símbols nacionals i les referències al deure dels ciutadans de conèixer el català, a més de la distribució territorial en vegueries. El seu text elevava a més d’una vintena el nombre d’articles que serien declarats inconstitucionals, però encara era clarament insuficient pels tres magistrats que conformen l’ala dura del TC: Vicente Conde, Javier Delgado i Jorge Rodríguez Zapata.