Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Neix una pionera iniciativa per recuperar el cine a pobles petits

Cinema Paradís és el nom que, evocant la pel·lícula italiana de Giuseppe Tornatore, rep una iniciativa que pretén crear una xarxa per recuperar el cinema als pobles de les comarques gironines. L’objectiu principal és, segons l’impulsor del projecte Lluís Valentí, que ‘el cinema torni a ser un fet social’ i critica que les grans sales de cinema han fet que es vagi a veure pel·lícules ‘sol, com si estiguessis davant la pantalla de plasma de casa’. Cinema Paradís projectarà pel·lícules a cinemes de pobles petits i convidarà membres de l’equip artístic dels films a participar en el visionat. Precisament, l’actor Abel Folk anirà a presentar El Coronel Macià, pel·lícula que protagonitza, a Amer (Selva) i donarà el tret de sortida al projecte.

Redacció
Redacció 12/09/2007

De moment, una desena de poblacions ja han manifestat que estan interessades en entrar a formar part d’aquesta xarxa que rotarà les pel·lícules pels diferents cinemes de la demarcació. Tot i això, Lluís Valentí ha especificat que serà un sistema de difusió de films que “anirà creixent poc a poc” pel que, per ara, projectaran quatre llargmetratges a Amer i preveuen que a l’octubre puguin afegir-se a la xarxa Hostalric i Besalú. Sant Feliu de Guíxols, Olot, Bescanó o Riudellots de la Selva són algunes de les poblacions que han expressat la voluntat d’integrar-se a Cinema Paradís.

L’actor protagonista del film El Coronel Macià, que inaugurarà el projecte, Abel Folk, ha afirmat que és una ‘iniciativa d’extraordinària importància’ pel fet que apropa el cinema a les poblacions petites.

“Les institucions han arribat a un punt en que es pensen que ha n’hi ha prou amb invertir diners per fer les pel·lícules”, ha continuat Folk però argumenta que “no és suficient ‘si no es poden distribuir”. L’actor concreta que durant el darrer any s’han finançat entre 70 i 80 produccions amb diners catalans i que d’aquests “ni de la meitat la gent té noció que existeixen”. Per tant, especifica que només unes 40 pel·lícules acaben donant-se a conèixer i que ‘només quatre o cinc’ acaben tenint ressò en el circuit comercial’.

És per aquests motius que Cinema Paradís pretén ser un espai per difondre pel·lícules d’autors catalans, recuperar pel·lícules que ja estan fora dels circuits o presentar novetats tant nacionals o d’importació. “També pot ser un sistema per allargar la vida comercial de les pel·lícules”, afirma Valentí. Per les primeres projeccions les pel·lícules que visitaran el cinema d’Amer seran, a banda d”El Coronel Macià’, “Sitges Nagasaki”, “L’est de la brúixola” i “Aux Frontières de la Nuit”.. Aquesta darrera és una pel·lícula francesa que s’estrenarà pròximament al circuit de cinemes catalans.

Tot i comptar amb la complicitat d’ajuntaments i locals de les poblacions, Valentí ha explicat que de moment és un projecte que comença i encara no tenen finançament més enllà de ‘llançar-nos a l’aventura un grup de