Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Montilla se’n riu del dret a decidir

El president de la Generalitat, José Montilla, ha criticat obertament aquest diumenge el projecte de refundació del catalanisme que el líder de CiU, Artur Mas, va presentar el passat 20 de novembre. Durant la cloenda de la 6ena Conferència Nacional del PSC, que s’ha celebrat aquest cap de setmana a l’Auditori de Girona, Montilla ha assegurat que els ciutadans tenen molt clar el seu dret a decidir ‘i ho fan amb claredat a cada convocatòria electoral’. ‘Mireu, les obvietats elevades a categories polítiques indiquen un projecte on fallen els continguts i domina les desorientació’, ha comentat el president de la Generalitat fent referència al principal partit de l’oposició. ‘Desconfieu dels que insisteixen a vendre idees gastades disfressades amb noves vestimentes’, ha puntualitzat Montilla.

Redacció
Redacció 26/11/2007

‘Els catalans miren amb escepticisme aquells que volen refundar-nos i confinar el bon geni del catalanisme plural a viure entre les parets d’una sola casa’, ha sentenciat davant el que anomena una ‘fugida endavant’ de Mas. A més, segons el primer secretari del PSC, el dret a decidir exposat pel president de CiU es tracta d’un ‘intent tacticista’ per resoldre els problemes interns de Convergència però que només aconsegueix ‘degradar la confiança en la política i les institucions’. Tot i això, Montilla ha agraït la reflexió feta pel líder de l’oposició al Parlament i la seva preocupació per alguns dels principals reptes de la societat catalana. ‘És el que el Govern està fent des del dia de la seva constitució, ara fa un any’, ha ironitzat el president de la Generalitat.

Els catalans tenim ‘molt a decidir’ en el govern de l’estat

Per a Montilla, on els catalans sí tenen ‘molt a decidir’ és a Madrid, al govern de l’Estat. ‘Les properes eleccions generals ens situen clarament davant aquesta responsabilitat de decidir’, ha reflexionat en veu alta el primer secretari del PSC, que ha estat acompanyat d’una nodrida presència de consellers del Govern, a més de l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el portaveu del PSC al Parlament, Miquel Iceta. ‘Les alternatives ja les sabeu. O continuar progressant amb un govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero –que ha propiciat i donat suport al nou Estatut– o canviar-ho per la bronca, crispació i la demagògia del Partit Popular’, ha assenyalat Montilla. ‘Sí, tenim molt a decidir. Zapatero o Rajoy’, ha afegit amb vehemència.

Hereu i Iceta també critiquen CiU

Prèviament, el propi Hereu ha fet una crida ‘a dir clarament el proper mes de març que apostem per un govern socialista a Espanya’. L’alcalde de Barcelona, i membre de l’executiva del PSC, també ha criticat Mas i ha qualificat de ‘comèdia’ el suport de Convergència i Unió a la manifestació de la Plataforma pel Dret a Decidir. Tot i expressar el seu respecte per la gent que anirà a la concentració, Hereu ha acusat CiU de voler ‘manipular políticament’ la manifestació i ha recordat que l’any 2001 l’aleshores conseller en cap, Artur Mas, va assegurar que Catalunya ‘gaudia de grans infraestructures’ durant una visita del ministre Álvarez Cascos.

Per la seva banda, el portaveu dels socialistes catalans, Miquel Iceta, s’ha mostrat convençut que el PSC surt d’aquest cap de setmana de treball intens -s’han tractat a fons aspectes com les infraestructures, l’habitatge i la convivència- ‘amb més idees, més empenta, i més forts i units al servei de les persones’. ‘Tot plegat, mentre d’altres s’encaparren en debats abstractes, posicions ambigües i derives radicals’, ha contraposat Iceta. ‘Quin contrast’, ha exclamat el portaveu del PSC, ‘mentre uns proclamen el dret a decidir als 50 anys, nosaltres ja ens fa molts que hem decidit: varem decidir lluitar contra el franquisme, per una Constitució i per un nou Estatut’.