Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Montilla rebutja que la comissió d’investigació investigui el cas Pretòria perquè seria ‘empastifar-ho tot’

El president de la Generalitat, José Montilla, s’ha mostrat contrari aquest dimecres d’investigar al Parlament el cas Pretòria i dels informes del Govern. Si CiU ‘vol empastifar-ho tot no ho aconseguirà’, ja que ‘no es poden ficar totes les coses al mateix nivell’, ha declarat Montilla un dia després que el president de CiU, Artur Mas, demanés que la comissió s’estengués, més enllà d’investigar la relació de les finances de CDC i el cas Millet, al cas Pretòria i als informes. En una entrevista a RAC1, ha declarat que la comissió que es farà al Parlament servirà per aclarir els dubtes actuals, ha negat cap ànim de ‘revenja’ i ha assegurat que no és ‘massa entusiasta de les comissions d’investigació quan hi ha un procés judicial pel mig’.

Redacció
Redacció 26/05/2010

Aquest mateix dimarts els socis del Govern, d’ERC i ICV-EUiA, ja van rebutjar que s’estengués les investigacions al cas Pretòria i als informes i van acusar Mas de voler desviar l’atenció. Els republicans van advertir que la comissió no era el lloc per ‘encabir-hi tots els casos de corrupció política personal’, mentre els ecosocialistes van replicar el líder de CiU que si tan greu li semblava el cas Pretòria i els informes hagués proposat abans una comissió al Parlament.

El cap de l’executiu català ha preguntat quin són els aspectes que Mas vol investigar del cas Pretòria. ‘En concret què?’, ha preguntat. Acte seguit, ha recordat que ‘la comissió d’investigació del Palau no és per investigar Millet i els diners que se n’ha emportat’, sinó perquè ‘hi ha uns indicis de desviament de recursos cap a CiU’. Ha manifestat que el Govern va donar explicacions sobre els informes ‘una i 20 vegades’ i que els dirigents de CiU hi va tenir accés. ‘El Govern ha pres una sèrie d’acords per millorar la gestió en aquest camp’, ha afegit. El president ha assegurat que ‘s’estan parlant de coses molt diferents i si el que volen és empastifar-ho tot no ho aconseguiran’, perquè ‘no es poden ficar totes les coses al mateix nivell’. ‘El ‘i tu més’, no val’, ha alertat.

Sobre la constitució de la comissió al Parlament per investigar la relació de les finances de CDC i el cas Millet, Montilla ha manifestat que ‘no convé que quedi un espècia de sospita generalitzada i convé aclarir les coses’. Montilla ha dit que creu en la honorabilitat de Convergència i dels seus dirigents i ha manifestat que la comissió ‘és una oportunitat per aclarir coses’. Així mateix, ha declarat que es espera que no serveixi ‘per erosionar entre uns i altres i treure draps bruts perquè fa erosionar la confiança de tots plegats’.

Nega que es faci la comissió amb voluntat de ‘revenja’

Montilla ha volgut deixar clar que ‘el Govern no ha demanat cap comissió’ i ha dit que ‘és millor això que no donar la sensació que hi ha coses a amagar’. ‘Quan no es tenen coses a amagar el millor és fer al final el que es va acabar decidint’, ha declarat. Ha negat que hi hagi ‘ànim de revenja ni d’empastifar-ho tot, sinó d’aclarir coses preocupants’.

El president ha ressaltat que abans de la comissió al Parlament sobre l’incendi d’Horta de Sant Joan, els consellers havien donat explicacions i comparegut, així com els responsables dels incendis. ‘No hi ha hagut cap explicació raonable de CiU sobre aquest tema’, ha destacat.

A Montilla també se li ha preguntat sobre les informacions que apunten que Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, tots dos imputats en el cas Pretòria, van tenir contactes amb dos consellers actuals, Antoni Castells i Joaquim Nadal. Ha assegurat que posa ‘la mà al foc’ pels membres del Govern. ‘El que diuen les informacions és que si algú va intentar influir amb els membres del Govern no va aconseguir res’, ha apuntat.