Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Montilla compara l’intent de bloqueig del Constitucional pel PP amb l’alçament de 1936 o el 23-F

El president de la Generalitat, José Montilla, ha advertit aquest dimecres que una sentència que ‘devalués substancialment’ el contingut de l’estatut suposaria un ‘xoc de legitimitats’ que ens abocaria ‘a una crisi política de conseqüències imprevisibles’ i crearia alhora una ‘enorme desafecció’ en gran part dels ciutadans catalans en relació amb les institucions de l’estat i del mateix estat. Montilla, que ha fet aquestes manifestacions en el lliurament del premi Blanquerna al catedràtic Javier Pérez Royo, ha acusat el PP de dur a terme una operació d”atac, bloqueig, politització i desprestigi’ del Tribunal Constitucional, que està ‘seriosament amenaçat i a punt de, col·lapse’. Montilla ha comparat operacions com aquesta amb les ‘maniobres per obtenir el poder per mitjans no democràtics com fa 70 anys i 25 anys’, quan es van produir el cop d’estat franquista i al cop d’estat de Tejero, respectivament.

Redacció
Redacció 08/11/2007

El president de la Generalitat ha fet aquestes manifestacions en l’acte de lliurament del Premi Blanquerna al catedràtic Javier Pérez Royo, al què, entre d’altres, han assistit els ministres d’Indústria, Joan Clos, de Foment, Magdalena Álvarez, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, el director de l’Institut Ramon Llull Josep Bargalló, la presidenta de la CNE Maite Costa, i el Defensor del Pueblo espanyol, Enrique Múgica.

Montilla, que ha reconegut la tasca del guardonat Javier Pérez Royo en la defensa del dret de Catalunya a reformar el seu Estatut i aprofundir en el seu autogovern, ha denunciat les campanyes ‘infames’ dels populars contra la reforma.

Unes campanyes que, segons el president, han portat el PP a recollir ‘milers de signatures per a un referèndum que els seus mateix promotors sabien absurd i, a més, il·legal’. Aquesta campanya –ha afegit- tenia com a únic objectiu ‘atacar el govern de José Luis Rodríguez Zapatero encara que fos a costa dels catalans i de manipular els sentiments de milers d’espanyols’.

El president, que en l’acte del matí ja ha advertit que l’estat de les Rodalies de Barcelona, la situació al TC, i els ‘atacs’ a Catalunya creen una situació de ‘desafecció’ entre els catalans, s’ha volgut referir a les maniobres del PP al Tribunal Constitucional, un organisme que segons el president pateix una operació d’atac bloqueig, politització i desprestigi per part dels populars que l’ha portat al límit del col·lapse.

Segons Montilla, aquesta situació el porta a una ‘doble’ preocupació, perquè d’una banda –ha dit- ‘una sentència que devalués substancialment el contingut de l’Estatut significaria una desautorització del doble principi de legitimitat exercit en aquesta reforma a través de l’acord a les Corts i al Parlament, i l’acord dels ciutadans expressat en referèndum’. Per tant, suposaria un ‘xoc de legitimitats’ i ‘ens veuríem abocats a una crisi política de conseqüències imprevisibles’.

En segon lloc, ha afegit, una sentència d’aquest tipus crearia un ‘enorme desafecte en gran part de la ciutadania catalana en relació a les institucions de l’estat i amb el mateix estat’.

D’altra banda, Montilla s’ha mostrat ‘preocupat’ per ‘l’assetjament’ del PP contra el TC per ‘interessos polítics’. En aquest cas, ha recordat les manifestacions de Pérez Royo per expressar el seu criteri sobre la situació que genera l’intent de ‘bloqueig’ del PP al Tribunal Constitucional. ‘Ell –ha dit- ha arribat a referir-se en termes de cop d’estat a les maniobres que, segons el seu judici, obeeixen a una clara voluntat de provocar el col·lapse del Tribunal Constitucional’.

‘En la meva condició de president de la Generalitat –ha afegit- no puc referir-me a la situació present en els mateixos termes’, però ‘coincideixo amb Pérez Royo en què el que avui són maniobres per bloquejar la més alta instància per interpretar la Constitució, fa 25 o 70 anys eren maniobres per obtenir o recuperar el poder per mitjans no democràtics’.

I és que, segons Montilla, els que ‘veuen negada la seva idea d’Espanya a les urnes, pretenen imposar-la a base de dinamitar el propi equilibri constitucional al camp de batalla de l’alt tribunal’, en una estratègia que, a més del TC, ‘també els ha portat a bloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial’. ‘Dubto que aconsegueixi donar fruits, ha dit, i ‘molt em temo que tan sols aportarà un descrèdit greu sobre el nostre equilibri de poders i la fortalesa del nostre estat de dret’.