Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Montilla acata la sentència: ‘No és temps de foguerades que porten a la frustració’

El president de la Generalitat ha estat el primer polític català en valorar la sentència de l’Estatut, que eliminarà 14 articles del text aprovat pel poble català (declaració íntegra). Montilla ha reiterat el que ja havia repetit les darreres setmanes, en assegurar que ‘acata però no comparteix’ la resolució del Tribunal. Per Montilla, ‘no ens sentim vençuts, perquè no hi ha tribunal que pugui jutjar la nostra voluntat’, i ha reiterat que els catalans no ‘renunciarem’ a l’Estatut. En aquest sentit, el president només ha cridat a unir-se a la multitudinària manifestació de rebuig a la sentència, però ha assegurat que ‘no és temps de foguerades que porten a la frustració’, en referència a les veus, cada cop més nombroses, que defensen que l’única solució al conflicte passa per la independència.

Redacció
Redacció 28/06/2010

‘Defensaré íntegrament el contingut del nostre Estatut’, ha afirmat Montilla, que ha demanat que s’eviti ‘traslladar la decepció i indignació cap a una confrontació negativa amb els altres pobles d’Espanya’.

Montilla ha titllat la retallada d’un a gran ‘irresponsabilitat’, però ha afirmat que ‘cap dels aspectes mes fonamentals ha estat anul·lat’. Per això proposa ‘actuar amb serenitat i intel·ligència’, en una resposta em quatre punts, el primer dels quals ha estat encarregar un dictamen a experts, que elaboraran les bases de la declaració institucional que farà el Parlament. Montilla també ha avançat que convocarà els presidents de totes les forces parlamentàries catalanes per ‘valorar la sentència’ i les seves ‘conseqüències’, i ha assegurat que compareixerà davant el Parlament per expressar la seva posició.

El president també ha emplaçat la ciutadania a participar de la multitudinària manifestació que tindrà lloc per defensar l’Estatut, una marxa que promou Òmnium Cultural i ja fa mesos que es gesta.

Montilla ha volgut acabar la seva declaració institucional reiterant la seva crida a la unitat, i assegurant que faran de la senyera una ‘pancarta unitària’. Malgrat tot, ha volgut evitar traslladar la indignació cap a Espanya: ‘No som davant d’un judici de la resta d’Espanya contra Catalunya’, ha volgut deixar clar.

Minimitzar la retallada
Malgrat la bufetada del TC al text votat pels catalans, Montilla ha destacat al principi del seu discurs que ‘l’Estatut segueix vigent i ha estat declarat constitucional molt majoritàriament’, ha prosseguit afirmant que ‘cap dels aspectes fonamentals ha estat anul·lat’ i just abans d’acabar les seves reflexions, ha reblat: ‘Més del 90% del text és constitucional’.