Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Miralles demana reformar la Llei electoral, “injusta” perquè “limita la pluralitat”

El coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles ha insistit en la necessitat de canviar la Llei Electoral, dos dies després de reclamar la reforma de la Constitució espanyola. Miralles ha denunciat que el sistema electoral espanyol, que no s’ha modificat en 30 anys, ‘no és realment representatiu ni proporcional, afavoreix el bipartidisme i els partits majoritaris’, i ha conclòs que ‘la força més perjudicada per aquesta Llei Electoral injusta és la nostra coalició, IU-ICV-EUiA’, i ha insistit que amb circumscripció única per comunitat autònoma i si el Congrés tingués 50 diputats més, com permet la Constitució, el grup parlamentari d’IU-ICV-EUiA seria de divuit membres enlloc dels cinc actuals. És per això que Miralles creu ‘urgent i indispensable’ la reforma de la Llei Electoral ‘per a recuperar la representativitat del sistema electoral’.

Redacció
Redacció 10/12/2007

El dirigent d’EUiA ha volgut recordar que en les darreres generals del 2004, cada escó li va ‘costar’ a la coalició IU-ICV-EUiA més de 250.000 vots, quasi quatre vegades més que al PP (65.000 vots per escó) i el PSOE (66.500 vots per escó). ‘Així, tot i ser la tercera força en número de vots, vam ser relegats a sisena força parlamentària: prop d’1.300.000 sufragis només es van traduir en cinc diputats i diputades’, s’ha lamentat Miralles.

En concret, el coordinador general d’EUiA i també diputat s’ha referit a ‘la manca d’equitat d’un sistema electoral que perjudica IU’, el seu referent a l’estat espanyol, ‘perquè es presenta a tot el territori’, i com el que fixa l’actual sistema és la circumscripció provincial, ‘resulta que els vots de Sòria o Terol, valen fins a cinc vegades més que els de Barcelona o Madrid’.

Per corregir aquest desequilibri, Miralles defensa com a canvis imprescindibles la circumscripció única per comunitat autònoma (amb els mateixos resultats del 2004, IU obtindria set diputats més, segons comptabilitzen), reduir a un el número d’escons assignats a cada circumscripció i augmentar 50 diputats el Congrés, tal com permet la Constitució, i repartir-los proporcionalment entre les forces polítiques representades.

A tres mesos vista de les eleccions generals, el coordinador general d’EUiA coincideix amb el seu homòleg d’IU, Gaspar Llamazares, que cal seguir pressionant i que aquesta demanda, en referència a la reforma de la Llei Electoral, ‘serà present en qualsevol negociació’ posterior als propers comicis.