Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Més regidors del PP voten a favor del dret a l’autodeterminació a les Illes

Diversos ajuntaments de les Illes Balears han votat a favor d’una moció que advoca pel dret a decidir amb els vots a favor del Partit Popular tot i que d’aquesta manera desobeïen les instruccions donades pel president del partit a les Illes, José Ramon Bauzà. La moció, presentada per la plataforma Avançam, ha estat debatuda en 11 consistoris d’entre els quals 7 han aprovat ja la iniciativa amb el vot favorable del PP. La plataforma planteja un ideari similar al de les consultes sobre la independència que s’han anat realitzat a Catalunya en el darrer any. En la moció balear s’afirma que ‘els pobles de les Illes són titulars del dret a l’autodeterminació’ i que ‘un estat democràtic ha de garantir la participació dels ciutadans en els assumptes de política mitjançant la celebració de referèndums’.

Redacció
Redacció 27/07/2010

Com si sentissin ploure. Aquest és el cas que diversos Ajuntaments del PP de les Illes Balears li fan al seu líder, José Ramon Bauzà, a l’hora de votar sobre una moció per l’autodeterminació. La plataforma Avançam, ha presentat, en diversos consistoris, una iniciativa que advoca pel dret a decidir del poble Balear amb la sorpresa de la votació a favor de diversos grups populars que han desobeït les ordres de la direcció, que ha instruït un vot contrari. 11 ajuntaments han debatut la proposta dels quals 7 han rebut un vot favorable dels populars, mentre que en dos més s’han abstingut.

La moció balear afirma que ‘els pobles de les illes son titulars del dret a l’autodeterminació’ i que ‘un estat democràtic ha de garantir la participació dels ciutadans en els assumptes de política mitjançant la celebració de referèndums’. La moció parla també que els Ajuntaments han de col·laborar institucionalment amb ‘les iniciatives locals que propugnin la celebracions de referèndums’.
La direcció general del PP va fer la vista grossa quan el grup popular de l’Ajuntament d’Inca, primer a votar la iniciativa d’Avançam, hi va donar suport, però l’increment de vots populars favorables en altres Ajuntaments ha agafat amb el pas canviat a la direcció del PP a les Illes Balears, que ha ordenat que es voti en contra.

Malgrat però aquestes directrius, s’han anat succeint els suports a la moció com ha estat el cas dels consistoris d’Alaró, Bunyola, Felanitx o Sineu. Als Ajuntaments de Pollença i Sa Pobla les mocions han tirat endavant amb l’abstenció dels populars.

Ordres populars

El president del PP a les Illes Balears, José Ramon Bauzà, ha remès una carta als militants de la seva formació on es donen detallats arguments que empenyen al vot contrari a la moció d’Avançam. D’aquesta manera s’explica que no es pot acceptar la paraula ‘autodeterminació’ ja que s’entén com un concepte d”independència’. A la carta també s’hi reflexa la negativa a les consultes populars ja que aquesta és una iniciativa que ha d’impulsar el Parlament i no els Ajuntaments.

La moció, que és presentada per ERC i el Bloc, es votada a favor per Unió Mallorquina (UM), mentre que els socialistes hi voten en contra malgrat que el partit hagi donat llibertat de vot.