Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Més de 6.700 persones s’han inscrit enguany al programa ‘Voluntariat per la llengua’

Un total de 6.716 persones s’han inscrit enguany al programa ‘Voluntariat per la llengua’, que té per objectiu fomentar l’ús de la llengua catalana en les relacions personals. El programa, organitzat per la Generalitat i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), posa en contacte una persona que parla català de manera habitual amb una altra que, tot i tenir els coneixements bàsics per parlar-lo, encara no s’ha atrevit a usar aquesta llengua. Són el que és coneix com parelles lingüístiques, i des de la creació del programa l’any 2003 ja s’han creat prop de 17.500 d’aquestes parelles.

Redacció
Redacció 13/09/2007

El programa va adreçat a persones majors de 18 anys i suposa un compromís mínim de 10 hores, és a dir, una hora a la setmana durant deu setmanes. La parella lingüística pot trobar-se on vulguin i parlar sobre el tema que prefereixin. Segons els creadors del programa, ‘Voluntariat per la llengua’ facilita que les persones que tenen coneixements de llengua catalana i encara no la parlen guanyin prou fluïdesa per incorporar-la de manera natural en les activitats quotidianes, laborals o de relació social, i a la vegada fa que les persones que parlen habitualment el català no canviïn de llengua si s’adrecen a persones desconegudes o bé es pensen que el seu interlocutor és originari de fora de Catalunya.

Des dels seus inicis l’any 2003 fins el 2006 s’han constituït 14.418 parelles lingüístiques. A aquestes cal sumar-hi les prop de 3.000 parelles creades durant el 2007. Els organitzadors esperen que la xifra s’incrementarà substancialment els propers mesos ja que la tardor és el moment de l’any en el qual hi ha més inscripcions.

Enguany el Govern ha reforçat el programa amb l’objectiu d’estendre’l de manera significativa a tot el territori de Catalunya, amb la contractació a principis d’any de 23 dinamitzadors territorials assignats de manera exclusiva a aquest programa. Els dinamitzadors tenen contacte amb les persones que s’inscriuen al programa, vetllen per les sessions de presentació, i apliquen territorialment el programa.

També es va implantar una aplicació informàtica per a la gestió que voluntaris que ha permès agilitzar el procés de creació de les parelles. A través de les adreces voluntariatperlallengua.cat i vxl.cat, les persones que desitgen participar en el programa s’hi poden inscriure omplint un senzill formulari on expressen la seva disponibilitat horària i les seves aficions.

Igualment, de cara a l’any vinent es posarà en marxa un portal web de ‘Voluntariat per la llengua’ que pretén servir d’espai virtual de trobada per a les persones inscrites al programa.