Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Més de 3.000 universitaris es manifesten a Barcelona contra la creació de l’Espai Europeu d’Ensenyament

Un total de 3.400 universitaris, segons fonts de la Guàrdia Urbana, s’han manifestat aquest dijous a Barcelona sota el lema ‘la universitat no progressa adequadament’ per reivindicar la universitat pública i de qualitat, a la vegada que expressar una posició crítica davant la creació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES), l’anomenat pla de Bolonya. La manifestació ha estat organitzada per la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) i un dels seus portaveus, Albert Claret, ha explicat que la progressiva implantació de l’EEES ‘confirma una tendència cap a un model privatitzat de les universitats’ lluny del ‘servei públic i universal’ que caracteritza la universitat pública. El recorregut s’ha iniciat a la plaça Universitat i ha finalitzat al Campus de la Universitat Pompeu Fabra de la Ciutadella.

Redacció
Redacció 16/11/2007

En aquest sentit la PMDUP demana la ‘congelació de les taxes’ i una ‘disminució progressiva’ fins a la seva desaparició, ja que segons Claret en els darrers deu anys s’han incrementat un 50% i anualment per sobre de l’IPC de manera ‘no justificada’. La solució que se’ls ha plantejat són ‘beques-crèdit’ que consideren que encara els ‘hipotecarà més’. A això s’ha de sumar la diferenciació que es fa entre els estudis de grau i els màsters i postgraus, el preu dels quals són més elevats.

Així mateix, veuen amb ‘preocupació l’imposició’ d’estudiar 40 hores setmanals perquè farà ‘difícil’ accedir a un treball per aquella gent que s’ha de pagar els estudis o el seu habitatge. I en aquest sentit, ‘ningú estén el xec’ perquè totes les administracions es ‘freguen les mans’.

Una manifestació que se celebra un dia desprès de la tancada d’aproximadament una cinquantena d’estudiants a la Facultat de Geografia de la UB per protestar contra el procés de Bolonya. Segons Claret no va ser convocada per la Plataforma tot i que reconeix que els donen suport perquè creuen ‘denunciable’ l’entrada de les forces de seguretat dels Mossos d’Esquadra, així com la ‘pertinent’ autorització per part del rector de la UB.

Davant aquesta situació dimecres a la tarda hi va haver una reunió en la qual van ser-hi presents el conseller Huguet, el rector de la UB, la presidenta de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUB) i la PMDUP. Segons ha explicat Claret es va arribar a una sèrie de compromisos ‘febles’ que esperen que es facin per escrit el més aviat possible.

Així es va parlar sobre la reivindicació que la Plataforma fa sobre el manteniment del català com a llengua ‘vehicular’ en el nou marc europeu, la qual va ser recollida per la conselleria. També es van mostrar satisfets perquè Huguet es va comprometre a convocar una taula amb el responsable del DPTOP, Joaquim Nadal, per intentar trobar una solució a la qüestió de les infraestructures que respon a una de les reivindicació dels universitaris de disposar d’un transport públic i amb preus assequibles.

Finalment, Claret ha explicat que van arribar a un acord amb la rectora de la Universitat de Girona (UdG) i presidenta de l’Associació Catalana d’Universitats Catalanes (ACUP), Anna Maria Geli, de fer-li arribar les reivindicacions en el procés de redacció del Llibre Blanc de les Universitats Catalanes, que està previst que surti cap a finals d’any o principis del vinent.