Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Més de 170.000 joves emancipats necessiten l’ajuda econòmica dels pares

Un informe de la UGT estima que més de 170.000 joves emancipats, que només són la meitat de la població d’entre 18 i 34 anys, necessiten l’ajuda econòmica dels pares per poder viure fora de la casa familiar. L’elevat cost de l’habitatge, els salaris baixos i la falta de conciliació de la vida familiar i laboral obliguen a aquests joves a demanar ajuda, ja sigui econòmica o en espècies, per arribar a final de mes i atendre els fills. Segons les dades del sindicat, més de la meitat dels joves de 25 a 29 anys reben un ‘salari diferit’ dels pares del 13,1% sobre els ingressos de la llar i, en el cas de parelles d’entre 30 i 34 anys amb un fill, aquest suport econòmic arriba al 26,2%.

Redacció 20/10/2007

La secretària de Política Institucional de la UGT, Eva Granados, i el portaveu nacional de l’Avalot-Joves de la UGT, Chakir el Homrani, han presentat aquest dijous un estudi sobre el fenomen dels ‘semiemancipats’, joves que han marxat de casa dels pares però encara depenen d’ells per cobrir totes les despeses que comporta la seva independència. A partir de dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya i l’Institut Jove del Ministeri de Treball, l’informe estima que el 57% dels joves d’entre 25 i 29 anys que s’emancipen ho fan amb un suport familiar, que en alguns casos es dona amb espècies, és a dir, menjar, neteja de la roba o cura dels nens, i en altres casos amb un ajut directament econòmic.

Aquests salaris diferits ajuden a viure a la meitat dels joves emancipats, però l’altra meitat tenen unes condicions econòmiques i laborals que no els permeten marxar de casa, apunta Eva Granados, que considera que la baixa capacitat adquisitiva, la precarietat laboral i les dificultats d’accedir un habitatge són les principals causes.

Amb aquest informe, UGT ha volgut mostrar altra vegada que l”estat del benestar té moltes assignatures pendents’, segons Eva Granados, que s’ha mostrat cansada de ‘polítiques de façana’ i ha reclamat a l’administració que impulsi una llei per facilitar l’emancipació dels joves, la majoria dels quals s’enfronten a aquest pas amb salaris inferiors als mil euros.

UGT considera que l’administració té capacitat per millorar la capacitat adquisitiva mitjançant més inspecció dels fraus contractuals de les empreses, que segons dades del sindicat arriben al 20%.

UGT demana una ‘dignificació dels salaris’ perquè considera que no es pot viure de forma digna sense cobrar com a mínim mil euros. Un altre aspecte que contribueix a la ‘semiemancipació’ de moltes parelles o famílies monoparentals és la falta de conciliació entre la vida laboral i personal, un fet que obliga molts joves a comptar amb els avis per atendre els fills quan treballen i suposa una sobrecàrrega que afecta especialment les dones.

La secretària de Política Institucional de la UGT considera que el Govern ha de fer polítiques eficaces en matèria d’accés a l’habitatge, amb una ‘veritable actuació sobre el mercat’, que fomenti la cultura del lloguer i amb una inversió en relació a la dimensió de la problemàtica, que hauria de ser del 7% del pressupost per a polítiques públiques d’habitatge.

Acció Social admet la situació

La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha reconegut que l’emancipació és actualment un dels processos més difícils per als joves i ha explicat que l’articulat de la Llei de joventut, ideada per facilitar aquest procés, està en el tram final i es podrà aprovar el pròxim 2008. També ha afegit que la conselleria treballa en un pla d’ocupació juvenil per millorar el mercat laboral.