Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Més canvis a la celebració institucional de la Diada

El Govern de la Generalitat i el Parlament han presentat aquest dimecres els actes commemoratius que han organitzat per la Diada Nacional de Catalunya. La principal novetat és el canvi d’ubicació de l’acte principal, el que es farà a les dotze del migdia a l’esplanada de la Cascada del Parc de la Ciutadella. Això, segons han explicat, millorarà la visibilitat de l’acte per part dels assistents. També han fet una crida a la participació dels ciutadans, cantant els Segadors i el Cant de la Senyera. Entre els artistes que aquest any participaran a l’acte de la Diada hi haurà la soprano Rosa Mateu, la cantautora Maria del Mar Bonet i el cantaor de flamenc Miguel Poveda. També hi participaran la Cobla Sant Jordi Ciutat, l’Orquestra Simfònica de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i el cor de cambra Lieder Càmera. Aquest any, la senyera que s’hissarà serà la de l’Ajuntament de Lleida.

Redacció
Redacció 06/09/2007

El Parlament i el Govern de la Generalitat han fet una crida perquè els ciutadans participin a l’acte institucional de commemoració de la Diada que es farà l’11 de setembre, a partir de les dotze del migdia, a l’esplanada que hi ha davant la cascada del parc de la Ciutadella. Aquesta crida, l’han feta el secretari tercer de la Mesa, Jordi Miralles, i el director general de Relacions Externes del Departament de la Presidència de la Generalitat, Jordi Menéndez, a la conferència de premsa que han ofert aquest matí, al Palau de la Generalitat, per explicar les novetats de la Diada d’enguany, que un cop més organitzen conjuntament el Parlament i la Generalitat.

L’acte, que començarà a les dotze del migdia, estarà presidit pels presidents de la Generalitat, José Montilla, i del Parlament, Ernest Benach. A la mateixa tribuna, hi seran els membres del Govern, la Mesa del Parlament, els presidents i portaveus dels grups parlamentaris i els expresidents de la Generalitat i del Parlament.

Una formació dels Mossos d’Esquadra entrarà en el recinte amb el so de la Marxa solemnial de Josep Serra, interpretada per la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Aquest any, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, serà l’encarregat de portar la bandera que s’hissarà. Lleida ha estat proposada per les entitats municipalistes perquè enguany és la capital de la cultura catalana.

Immediatament després, s’hissarà la bandera, mentre es canta l’himne nacional de Catalunya. Després, la soprano Rosa Mateu cantarà Festeig i Cançó de grumet, d’Eduard Toldrà, acompanyada per l’Orquestra Simfònica Superior de Música de Catalunya; i Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda interpretaran una part dels projecte conjunt Els treballs i els dies. A l’acte també s’interpretarà la sardana Empúries, d’Eduard Toldrà i s’acabarà amb la interpretació simfònica coral de El cant de la senyera. Acabat l’acte, començarà una ballada de sardanes.

Recepció al Parlament

Per altra banda, Jordi Miralles ha explicat que la tradicional recepció que amb motiu de la Diada ofereix el president Benach i la Mesa de la cambra als representants del món polític, econòmic, cultural i social de Catalunya enguany es farà el dia 10 de setembre a partir de les vuit del vespre. Des del 1980 la recepció que organitza el Parlament s’havia fet sempre el mateix 11 de setembre al Saló dels Passos Perduts del Palau del Parlament; enguany, però, s’avança un dia i en lloc de fer-se a l’interior del Palau es farà a fora, davant la façana principal.

Aquest canvi, decidit per la Mesa amb l’acord dels grups parlamentaris, té per objectiu que la Diada tingui més dimensió institucional, que el format de la recepció evolucioni, que sigui més oberta i que pugui assistir-hi una més àmplia representació de la societat catalana, ja que en fer-se a fora es triplica l’espai disponible. A més, amb el canvi de dia, el Parlament també amplia l’horari de la jornada de portes obertes; així, el Palau obrirà les portes als ciutadans el dia 11 de setembre a partir de la una del migdia, un cop acabat l’acte institucional del parc, i fins a les set de la tarda. El dia 12 de setembre tornarà a obrir les portes de les deu del matí a les set de la tarda.

El dia 10 al vespre, els presidents del Parlament i de la Generalitat, acompanyats dels membres de la Mesa i dels presidents dels grups parlamentaris, obriran la recepció i immediatament després faran el tradicional brindis que marca l’inici del nou curs polític. El brindis es farà davant la porta principal del Palau. L’espai central destinat a la recepció estarà marcat per la paraula “Onze” escrita amb lletres il·luminades d’uns tres metres d’alçada cadascuna. A més, hi haurà una il·luminació especial que reforçarà les característiques arquitectòniques de la façana del Palau, on es projectaran quatre barres de llum que simbolitzaran la bandera de Catalunya. Durant la recepció, el pianista Manel Camp i el saxofonista Llibert Fortuny faran una interpretació jazzística de la música de Mozart.