Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Mas proposa el ‘dret a decidir’ dels catalans com una de les bases del catalanisme del segle XXI

|

- Publicitat -

Així, ha convidat la societat catalana a ‘repensar, actualitzar, posar al dia i per tant en bona mesura a refundar el catalanisme com a font d’energia i pont d’esperança per a una Catalunya millor’. Una invitació que, segons Mas, ‘té un caràcter obert i integrador, i no pas tancat i excloent’. L’objectiu, ha dit, és ‘marcar un itinerari i un horitzó pels propers anys’, sense que sigui ‘cap dogma de fe’, i que ‘va més enllà d’unes eleccions’.

El líder de CDC constata que el catalanisme està ‘vivint una etapa de perplexitat’. Mas creu que ‘no dóna avui respostes suficients per aglutinar a una majoria compacta de catalans’, una ‘massa crítica’ que creu que el catalanisme ‘sí pot aspirar a sumar’. Mas ha lamentat que en aquests moments es visqui una ‘sensació de resignat i silenciós ensopiment’ i ha dit que ‘només posant-se tothom a remar podrem sortir de l’embarrancament en el que e troba el nostre país’. El ‘rebulsiu’, per Mas, és el catalanisme.

Publicitat

Demana un Govern de concentració nacional i un referèndum si el TC tomba o retalla l’Estatut

Artur Mas, reclamarà la creació d’un Govern de concentració i una consulta popular sobre l’Estatut en el cas que el Tribunal Constitucional (TC) acabi tombant o retallant el text estatutari actualment en vigor. Així ho ha dit durant la conferència que ha pronunciat aquest dimarts al Palau de Congressos de Barcelona, que duia per títol ‘El catalanisme, energia i esperança per a un país millor’. Segons el dirigent de la coalició nacionalista, l’Estatut es troba actualment en mans d’un tribunal ‘completament desprestigiat per les seves baralles internes i totalment mediatitzat per la batalla partidista entre les dues formacions d’àmbit estatal’.

Més encara, Mas ha qualificat el TC de ser ‘un tribunal incompetent i grollerament manipulat’. Davant d’aquesta situació, ha afirmat que és ‘altament probable’ que el tribunal alteri o modifiqui ‘a cop de destral o a cop de talante’ l’actual Estatut.

Per fer front a aquesta eventualitat, el secretari general de CDC ha proposat una bateria de mesures que s’haurien de prendre a Catalunya. La primera seria la celebració d’una nova consulta popular per ‘comprovar si s’accepta o no l’Estatut eventualment debilitat’ per l’alt òrgan judicial. En cas que aquest referèndum no fos autoritzat pel govern espanyol, Mas ha proposat que el Parlament de Catalunya celebri una votació on es convoqui la consulta abans esmentada.

Paral·lelament, el líder de CDC ha afirmat que s’hauria de formar un Govern de concentració ‘amb tots els partits que es comprometessin a defensar els objectius d’autogovern aprovats pel Parlament català el 30 de setembre de 2005’, data en la qual es va aprovar inicialment l’Estatut abans de ser remès a les Corts espanyoles. Segons ha afegit, com a condició per a constituir aquest executiu de concentració seria necessari un compromís dels seus partits integrants per tal de ‘defensar i votar a Madrid en consonància amb els acords subscrits a Catalunya’. Finalment, en cas que totes aquestes propostes no poguessin tirar endavant, Mas ha proposat que es convoquessin eleccions al Parlament de Catalunya per desbloquejar la situació.

Encara en relació amb l’Estatut, el màxim dirigent de CDC ha explicat que tornaria a pactar-lo amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, malgrat que ha admès que aquest fet li ha comportat ‘més disgustos que alegries’. Segons ha dit, l’actual Estatut ‘és de llarg el millor marc d’autogovern que ha tingut Catalunya des del decret de Nova Planta, l’any 1716’.

Proposa limitar mandats, llistes obertes i el respecte a la candidatura més votada

El líder de CDC ha dit que el catalanisme ha de fer una ‘aposta de radicalitat democràtica’ si pretén ‘construir una Catalunya plena i conscient dels seus drets nacionals’. Aquesta aposta, segons ha afegit, passa per limitar els mandats dels màxims càrrecs executius del país, modificar el sistema electoral per permetre les llistes obertes ‘per poder triar directament les persones que han de representar els electors’ i respectar la llista més votada.

A més, el secretari general de Convergència ha demanat la creació d’un ‘sistema periòdic de rendició de comptes davant la ciutadania per part dels polítics’. Finalment, Mas ha proposat que els partits facilitin la participació política de la ciutadania sense que això representi, necessàriament, una ‘penalització’ de les seves professions.

Aquesta bateria de mesures, segons ha dit, servirien per posar fi al ‘paternalisme i el populisme’ que actualment pateix la política catalana. Aquesta situació, segons Mas, porta la ciutadania a tenir una situació d’escepticisme o indiferència envers la política, fet que la porta a dir frases com ‘tots són iguals’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut