Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Mas desperta i reconeix que l’intent català d’encaixar amb Espanya ‘toca a la seva fi’ després de la manifestació

El president de CiU, Artur Mas, considera que l”extraordinària’ manifestació del 10J ha començat a canviar ‘el curs de la història de Catalunya’. ‘Hem fet una aposta durant 30 anys per intentar encaixar dins un marc constitucional, ho hem fet de bona fe, però és evident que toca a la seva fi’. Mas creu que ara cal apostar ‘amb claredat’ pel dret de Catalunya ‘a decidir el seu futur’. El líder convergent ha titllat de ‘lamentables’ els intents dels més exaltats que van abraonar-se sobre el president Montilla. Mas ha participat aquest diumenge en l’acte ‘Mulla’t per l’esclerosi múltiple’ que recaptat fons per a la investigació de la malaltia.

Redacció
Redacció 11/07/2010

El president de CiU, Artur Mas, ha volgut agrair al poble de Catalunya una ‘manifestació exemplar en molts sentits’. ‘Certament hi ha haver-hi alguns incidents d’última hora, sempre lamentables’, ha reconegut. Però el conjunt de la manifestació va ser ‘extraordinària’.

‘Segurament’, ha afirmat, ‘ahir el curs de la història de Catalunya va començar a canviar’. ‘Hem fet una aposta durant 30 anys per intentar encaixar dins un marc constitucional, ho hem fet de bona fe, però és evident que això està toca a la seva fi’, ha assegurat. Ara Catalunya ha d’apostar ‘pel seu dret a decidir el seu propi futur’. La manifestació d’ahir va ser un pas ‘molt important’ en aquest sentit.

Un denominador comú de catalanitat

El mínim denominador comú que reunirà les forces polítiques catalanes per afrontar la sentència de l’Estatut ha de ser, segons Mas, ‘el de la catalanitat’, és a dir, ‘el de la llengua, el de la cultura, el de les institucions i els recursos econòmics del país’. Després cada partit ha de proposar ‘el seu camí a seguir’ i els ciutadans escollir el que més els interessi d’aquí ‘3 o 4 mesos’.

Mans lliures a Madrid

Mas s’ha mostrat ‘optimista’ davant la situació actual. ‘Crec que Catalunya vol un canvi, però no només de govern, també el vol de polítiques, de projecte i de lideratge’, ha pronosticat. Com a formació política ‘tenim una responsabilitat en aquest sentit’.

En referència a la unitat que els partits catalans haurien de mostrar a la capital de l’Estat, Mas ha subratllat que per tenir ‘unitat real a Madrid’ cal que tots els partits catalans tinguin les mans lliures i no depenguin de cap altre partit espanyol.