Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Mas acusa Montilla de tenir com a única prioritat “protegir el partit socialista”

El president de CiU, Artur Mas, ha respost el president de la Generalitat, José Montilla, que en el caos de Rodalies de Renfe la seva prioritat fonamental era ‘protegir el partit socialista’. ‘Vostès no han estat un Govern seriós, al revés, han utilitzar la irresponsabilitat com a norma d’actuació’, ha criticat Mas, qui ha acusat al Govern de no haver reaccionat abans i que ‘es van adormir a la palla’ i ha sentenciat: ‘Vàrem estar a punt d’estar en un nou Carmel’.

Redacció 15/11/2007

En la seva intervenció després de la del president de la Generalitat, ha destacat que ‘els problemes no van començar el 20 d’octubre, sinó molt abans quan es van produir un munt d’anormalitats i drames de tota mena’. Mas ha criticat Montilla per dir que ‘va fallar una tècnica constructiva’. Una sentència que ha portat a Mas a preguntar al president: ‘I com creu que es mirarà la gent l’obra pública del país? S’ha de controlar l’obra pública i des que governen vostès l’obra pública no té credibilitat’, ha respost.

Mas ha criticat Montilla per dir que ell mateix ha fixat l’ordre de prioritats ‘i no és veritat’. Segons el president de CiU, la principal prioritat del president ha sigut el Partit Socialista. ‘Si hagués pensat en altres coses no ens hauria dit que el TGV arribaria abans de Nadal, el 21 de desembre’, ha senyalat Mas. En aquest context, ha admès que el Govern ‘no és el principal responsable de l’obra, però vostès són responsables de no haver assumit el lideratge’.

Així mateix, ha criticat que el Govern digui que ha actuat com una administració central a Catalunya. ‘Vostès consideren que han actuat d’aquesta manera? Semblaven els caps de gabinet del secretari d’estat en infraestructrures, Víctor Morlán, mentre donava les ordres’, ha senyalat Mas, que ha afegit: ‘Han convertit Morlán en un heroi i una mica més i enfonsa tot el crèdit de l’obra pública’.

Per altra banda, Mas ha manifestat que ‘si després del que ha passat no hi ha cap sola dimissió, això és assumir responsabilitats?’ Una pregunta a la que ha respost destacant que ‘la gent té dret a veure que hi ha gent al govern espanyol que plega per fer les coses tan malament’. En aquest sentit, ha advertit a Montilla que ‘es pot quedar sol’. I ha afegit: ‘I si tant bé ho estan fent tot, com pot ser que aquest Parlament demanarà la dimissió de la responsable de Foment?’. Acte seguit, Mas ha reclamat al president i al PSC que es sumi a la petició.

En la segona replica a Montilla, ha fet un conjunt de propostes al Govern: accelerar el Pacte Nacional d’Infraestructures ‘que estem negociant i que volem firmar abans de finals d’any’; ‘indemnitzar als afectats i nosaltres els hi donarem suport; constitueixin un gabinet de crisis i que sigui presidit per vostè, s’ha de plantar davant del govern espanyol i ha de fer president’, ha manifestat.