Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Marta Cid tampoc repetirà a les llistes d’ERC al Parlament i es retira de la política activa

La diputada d’ERC, Marta Cid, ha anunciat que no repetirà a les llistes del partit a les pròximes eleccions al Parlament i la seva retirada de la vida política activa, amb la renúncia explícita a concórrer en qualsevol llista electoral. Segons ha dit, la decisió respon a la seva voluntat de prioritzar la seva vida professional i personal, malgrat l’opinió del president de la formació, Joan Puigcercós, que li hauria demanat que s’ho replantegés. La diputada i exconsellera d’Educació, que ha liderat la formació al territori durant els últims anys, no ha volgut parlar de successors, tot i que amb la seva marxa, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, es perfila com el nou home fort. L’anunci arriba just l’endemà que la igualadina Marina Llansana també hagi fet pública la seva decisió de no tornar-se a presentar.

Redacció
Redacció 03/06/2010

Després de deu anys de dedicació exclusiva a la política, Cid ha decidit ara tancar ‘la porta a presentar-me en llistes electorals, que és el que ha marcat més la meva trajectòria política’. Es tracta, ha puntualitzat, d’una decisió que ha pres ‘durant els últims mesos’ havent-la pensat ‘en profunditat’ i que assegura haver compartit amb membres de la Federació; el seu president, Gervasi Aspa; el secretari d’organització, Lluís Salvadó; el mateix Puigcercós; i, també, el vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod Rovira.

‘És el moment adequat de prendre el pas: és important prioritzar el meu projecte professional i la meva vida personal’, ha indicat la diputada, tot assegurant que la trajectòria política ‘té un inici i té un final’ i que és una decisió que ha pres exclusivament ella mateixa. ‘Tenia molt clar que no em jubilaria fent política’, ha afegit en aquesta mateixa línia.

Tot precisant que la seva voluntat no és deslligar-se ‘ni del projecte ni de la gent del partit’ –s’ha definit en endavant com a ‘activista de les Terres de l’Ebre’-, Cid ha valorat en termes triomfalistes la situació en la qual deixa la Federació de Terres de l’Ebre per justificar la idoneïtat del moment de la seva marxa. En aquest sentit, ha destacat el creixement de l’organització durant els últims anys, la seva ‘fortalesa’ i albergar gent de tot el territori que ‘pot estirar el projecte’.

Salvadó, el successor

Amb tot, la diputada i exconsellera no ha volgut pronunciar-se obertament sobre els seus possibles successors al partit i en llocs de les llistes al Parlament amb probabilitat d’ocupar un escó. Fins i tot, ha evitat situar a Salvadó com un dels més ben situats per al lideratge del partit al territori, com a polític que ha crescut a l’ombra de Cid durant els últims anys i controla en aquests moments l’aparell territorial del partit.

‘Hi ha molta gent: responsables de govern en ajuntaments, consells comarcals i el Govern de la Generalitat. Exposo la meva decisió perquè no hi hagi cap contaminació en el procés d’elecció (dels membres de les llistes) en els congressos comarcals. Respecto les decisions de tothom (de presentar-s’hi) i està Lluís Salvadó, però també n’hi ha d’altres’, ha declarat.

Cid, de 49 anys, milita a ERC des de 1978, i actualment, al marge de diputada –i com a tal, membre de l’executiva regional i del consell nacional del partit- és regidora a l’Ajuntament d’Amposta, concorrent com a cap de llista municipal fins en quatre ocasions. Després d’ocupar un escó al Senat –des de 2000 fins 2004- i al Parlament de Catalunya l’any 2003, com a número dos de les llistes per Tarragona, el seu zenit polític va arribar el febrer de 2004, quan va ser nomenada consellera d’Educació, càrrec que va ocupar fins novembre de 2006.

‘He pogut escollir fer carrera política a ERC. He tingut una trajectòria molt bona i he estat molt ben considerada. He portat les Terres de l’Ebre a la taula del Consell Executiu del país’, ha resumit, orgullosa, Cid, tot remarcant la seva trajectòria en un període tan curt de temps i la seva voluntat de deixar el càrrec en aquest moment. ‘Hi ha poca cultura de deixar de fer això’, ha sentenciat.