Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Marina Geli: ‘El federalisme és menys utòpic que l’independentisme’

‘El federalisme és menys utòpic que el federalisme’. O almenys així ho veu i ho ha proclamat la consellera de Salut, Marina Geli, durant la presentació del seu llibre ‘Endreçar l’ànima’, que conté reflexions de la consellera. Durant la presentació del llibre, Geli ha apostat per ‘lluitar’ per un estat federal europeu, que ha aventurat que podrien ser uns ‘Estats Units d’Europa’, i ha defensat que Catalunya ocupi un lloc important dins de l’Estat espanyol. D’altra banda, la consellera ha dit que ‘cal reivindicar la política’ davant dels diversos escàndols de corrupció que han assetjat Catalunya aquest darrer any.

Redacció
Redacció 16/06/2010

El president de la Generalitat, José Montilla; l’expresident Pasqual Maragall; el conseller d’Educació, Ernest Maragall i fins i tot el president electe del F.C Barcelona, Sandro Rosell han estat algunes de les autoritats que han assistit a la presentació del llibre ‘Endreçar l’ànima’ de Marina Geli, que s’ha fet a ESADE

Es tracta d’una obra en què Geli explica, entre d’altres coses, perquè es va dedicar a la política, perquè va decidir fer-se metgessa i on també recorda algunes pinzellades de la seva vida personal. La titular de Salut, per exemple, ha recordat que és la pubilla de Cal Valent de Salt i que s’ha animat a escriure aquest llibre perquè ‘vivim en un moment en què cal que ens mullem’.

Geli ha dit que ara més que mai ‘cal reivindicar la política’ i es nega a pensar que els governants es moguin només pels beneficis de la corrupció. ‘S’ha de trencar una llança en favor dels alcaldes i regidors’, ha dit. En aquest mateix sentit, ha recordat que ‘ha costat molt arribar fins aquí’, després dels anys de prohibicions democràtiques del franquisme i la dictadura.

Els estats units d’Europa

Geli creu que ara és el millor moment per lluitar per un federalisme europeu: ‘els Estats Units d’Europa’, ha dit. En el mateix sentit, ha indicat que Catalunya ha de jugar un lloc important dins de l’Estat espanyol.

En el llibre, Geli defineix Catalunya amb quatre paraules: humanisme, cultura, ciència i tecnologia. Segons la consellera, Catalunya ha de tenir com a referents econòmics països com Suècia i Canadà, però també ha dit que Catalunya ha de ser un híbrid entre el millor de la Toscana, Califòrnia, Massachussets i Nova York. Segons la consellera, aquestes ciutats expressen els millors paisatges, la millor recerca científica i les ciutats més obertes.

El president Pasqual Maragall, que ha escrit l’epíleg del llibre de Geli, ha definit la consellera com una persona ‘trempada, amb bon humor i amb bona salut’ i ha destacat que ‘ha aguantat dues legislatures molt difícils’. Per la seva banda, el president Montilla, que n’ha escrit el pròleg, ha dit que la consellera concep la política com l’acció per aconseguir la igualtat i la cohesió social.