Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024
Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024

El Front Polisario demana l’autodeterminació del Sàhara Occidental, mentre que el Marroc vol mantenir l’ocupació

|

- Publicitat -

El Front Polisario ha presentat una proposta que no reconeix la sobirania del Marroc i que planteja un referèndum d’autodeterminació que supervisarien les mateixes Nacions Unides. Pel delegat del Front Polisario a Madrid, Abdulah Arabi, aquesta demanda no és en absolut negociable.

Publicitat

La proposta marroquina, en canvi, no planteja cap referèndum al Sàhara Occidental i referma la sobirania del Marroc sobre el territori, al que atorgaria un Estatut d’autonomia.

El del Sàhara Occidental és el primer repte important que se li planteja al nou secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon. La presentació de les propostes coincideix amb l’enviament de 370 tones de menjar des de Catalunya cap al Sàhara, en concret sacs de llenties. La donació ha estat a càrrec de la Generalitat de Catalunya i la Creu Roja, en el marc d’uns acords de cooperació amb el Front Polisario signats el 2005.

El conflicte al Sàhara Occidental fa més de trenta anys que dura, des que Espanya va abandonar la zona l’any 1976. La fugida de l’Estat espanyol va suposar l’ocupació de la regió entre els estats de Mauritània i el Marroc, i aquest últim ha anat ocupant el territori fins quasi la totalitat. Amb tot l’ONU no reconeix la sobirania marroquina i té catalogada la zona com a “territori no autònom”. Les zones no ocupades pels marroquins les controla el Front Polisario, que va declarar la independència de la regió ja l’any 1976 sota el nom de República Àrab Sahrauí Democràtica. En el pla de pau hi ha prevista una futura autoritat del Sàhara Occidental sota els auspicis de l’ONU que s’hauria d’ocupar de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació, però les parts no aconsegueixen posar-se d’acord.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut