Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Lleida serà la primera ciutat catalana a regular l’ús del burca

L’Ajuntament de Lleida prohibirà divendres al ple municipal, a través d’una moció, entrar a qualsevol equipament públic municipal amb burca o qualsevol variant que cobreixi i amagui la cara com ara el nicab. Ho ha confirmat aquest dimecres l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha explicat que els serveis jurídics de la Paeria han elaborat un informe que conclou que als equipaments públics municipals, com ara els casals, centres cívics, esportius, culturals o educatius, l’Ajuntament pot regular els criteris d’admissió. Lleida serà doncs la primera ciutat catalana a regular l’ús d’aquest vestit en alguns espais a través de la modificació de l’ordenança de civisme i convivència.

Redacció
Redacció 26/05/2010

L’informe elaborat pels serveis jurídics de l’ajuntament de Lleida conclou que els ajuntaments, a la via pública, només poden regular les activitats que s’hi desenvolupen però no la manera de vestir. És per això que no es pot prohibir, per exemple, passejar pels carrers de la ciutat amb burca.

Els ajuntaments, en canvi, sí que poden regular els criteris d’admissió als espais municipals com ara casals, centres esportius, culturals, cívics o centres educatius, que a Lleida suposen el 80% dels equipaments. En aquest sentit l’Ajuntament de Lleida prohibirà accedir i romandre en aquests espais amb qualsevol roba o complement que amagui la cara de la persona i ho farà a través de la modificació de l’ordenança de civisme i convivència així com dels reglaments d’ús dels espais municipals. L’Ajuntament ha xifrat en una vintena les dones que duen burca a la ciutat.

Tot i que CiU ja va avançar que presentaria una moció al pròxim ple de l’Ajuntament de Lleida per prohibir el burca, l’alcalde socialista Àngel Ros ha explicat que des del PSC s’està parlant amb tots els grups municipals per tal de redactar i aprovar divendres una moció conjunta al respecte que limitaria l’ús burca només als equipaments on l’Ajuntament té competència.

Per Ros aquesta mesura és vital per garantir el respecte a un dels valors bàsics de la societat catalana com és la igualtat de gènere i considera que tapar la cara a les dones musulmanes ‘va en contra d’aquesta igualtat’.