Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Lleida fa un homenatge als caiguts a mans de les tropes de Felip V amb un acte a la Seu Vella

La Seu Vella de Lleida serà l’escenari on el proper diumenge es farà un homenatge a totes les persones que van morir a mans de les tropes de Felip V fa ara 300 anys. L’acte commemoratiu comptarà amb la presència del vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, a més de les autoritats locals i representants de les principals entitats lleidatanes. L’homenatge amb motiu del 300 aniversari de la caiguda de Lleida a mans de les tropes de Felip V inclourà l’encesa d’una flama i l’ofrena d’una corona de llorer en memòria de les persones que van lluitar per defensar la llibertat i la identitat lleidatanes. També s’inaugurarà una exposició de caràcter històric titulada ‘La Catedral segrestada’.

Redacció
Redacció 09/11/2007

L’acte, que compta amb el suport de l’Ateneu Popular de Ponent, de l’Orfeó Lleidatà, de l’Òmnium Cultural i dels Amics de la Seu Vella, també ha aconseguit la unitat institucional a l’hora de commemorar els fets registrats a Lleida l’any 1707 i que van suposar la destrucció de la ciutat. El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha destacat aquest fet i ha recordat que la Seu Vella va ser el lloc on es va desenvolupar la ‘lluita més ferotge’.

Els tres representants institucionals han coincidit en que fa 300 anys la ciutat de Lleida i els pobles de l’entorn van perdre la llibertat. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha afegit que aquella ‘tràgica fita’ també va suposar la pèrdua de l’autogovern local, però que el mèrit està en que a partir d’aquella tragèdia la ciutat ha reconstruït la seva identitat.

Les tres institucions lleidatanes han destacat també la importància de comptar amb la participació directa d’entitats lleidatanes tan vinculades a la cultura i la història com són l’Ateneu Popular de Ponent, l’Orfeó Lleidatà, Òmnium Cultural i els Amics de la Seu Vella.

El delegat del govern de la Generalitat a Lleida, Miquel Pueyo, també ha destacat la importància de retre aquest homenatge en un lloc tan simbòlic com la Seu Vella per conservar l’autoestima i recordar les persones que van donar la seva vida en defensa de la ciutat.

L’acte estarà presidit pel vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, i inclourà l’encesa d’una flama i l’ofrena d’una corona de llorer en memòria de les persones que van lluitar per defensar la seva llibertat.

Després s’interpretarà l’himne dels Segadors i s’inaugurarà l’exposició ‘La Catedral segrestada’, comissionada per Pep Tort i on es donarà a conèixer la transformació dels espais de la Seu Vella en caserna arran d’aquests esdeveniments bèl·lics.