Edició 1770

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023
Edició 1770

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023

L’independentisme pot governar Gal·les

|

- Publicitat -

A les darreres eleccions gal·leses, celebrades el 3 de maig, el partit independentista Plaid Cymru va obtenir 15 diputats dels 60 del parlament gal·lès, i va millorar en tres els diputats respecte als anteriors comicis.

Publicitat

Per la seva banda, els laboristes van sumar 26 diputats, de manera que en van perdre quatre i van quedar lluny de la majoria absoluta.

Durant les negociacions per formar govern que s’estan duent a terme aquests dies, els liberaldemòcrates, amb 6 diputats, han anunciat que trenquen les negociacions amb els laboristes, el partit més votat, i obren així la porta a un possible govern de coalició que obriria la porta als independentistes del Plaid Cymru al govern Gal·lès.

Les negociacions s’encaren ara, doncs, a formar un govern tripartit entre els liberaldemòcrates, el Playd Cymru i el Partit Conservador, de manera que junts sumarien 33 escons, dos per sobre de la majoria absoluta.

Amb el pas liberaldemòcrates cap a “crear una oportunitat per a un nou estil de govern a Gal·les” s’obren les portes així a un històric govern independentista a Gal·lès, on el Plaid Cymru i les seves propostes autodeterministes encapçalarien l’Assamblea Nacional. Si els independentistes ho accepten, la coalició sortint podria anomenar-se “Coalició de l’arc iris” i suposaria veure governs independentistes a Escòcia i Gal·les.

Només quedarà veure si els irlandesos també es decanten per les propostes sobiranistes i en qüestió de pocs mesos totes les regions autònomes del Regne Unit prenen la via autodeterminista. N’estarem a l’espera.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió