Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023
Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023

L’ombra d’Al-Qaida obscureix les urnes a Algèria

|

- Publicitat -

Avui els algerians estan citats a les urnes, ja que se celebren les vuitenes eleccions legislatives des que el país és independent. El clima, però, no podria ser més negatiu per a la celebració de la democràcia representativa. Hi ha tres factors importants que desvirtuen el procés:

Publicitat

En primer lloc, ens trobem l’amenaça terrorista. Al-Qaida ha fet una crida a boicotejar els comicis. L’amenaça i la por regnen en la consciència dels ciutadans algerians. Recordem que Al-Qaida va reivindicar l’11 d’abril passat dos atemptats amb una trentena de morts. La reacció ha estat que el dia d’avui estigui ple de seguretat i policia, sobretot a la capital, Alger.

En segon lloc, ens trobem amb l’actual govern. La percepció és que ho té tot guanyat i que no hi haurà canvi. De fet, el poder executiu esta encapçalat per Abdelaziz Bouteflika, que forma part del partit majoritari al legislatiu: Front d’Alliberament Nacional. L’exercit dóna suport a aquest partit, per això es creu que les eleccions són un pur tràmit per donar una imatge de democràcia en un país oligàrquic. A més, el principal partit de l’oposició, el Front de les Forces Socialistes, ha renunciat a presentar-se i ha denunciat aquestes condicions. La formació, que dirigeix des de l’exili a Suïssa l’històric revolucionari Hocin Ait. Ahmed, ha justificat el seu boicot als comicis pel fet que els resultats ja estan decidits.

En tercer lloc, podem dir que la suma dels dos punts anteriors marcaran una abstenció rècord en les eleccions algerianes. Si als passats comicis fou l’abstenció propera al 50%, ara els divuit milions d’algerians que poden votar estan sotmesos a les condicions de forta pobresa en grans bosses de població, l’elevat  índex de desocupació i el context de por i terror d’atemptats terroristes són alguns dels elements que expliquen la desconfiança dels ciutadans respecte del govern

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió