Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

L’exposició involuntària al Wi-Fi pot provocar insomni, fatiga i mal de cap

Si una persona no utilitza Wi-Fi a casa seva o a la feina però, en un radi de cent metres, té un veí que sí fa servir una xarxa sense fils, podrà patir igualment insomni, fatiga, mal de cap, problemes de memòria, aprenentatge i orientació, falta de concentració i atenció i xiulets al cap. Així ho adverteix la investigadora Cindy Sage, coautora del BioInitiative Report, un informe en què una vintena de científics experts en salut pública alerten del perill de les ones electromagnètiques dels telèfons mòbils, dels fixos sense fils i del Wi-Fi. Sage critica ‘l’exposició involuntària’ que pateixen les persones que han decidit no tenir Wi-Fi per estalviar-se problemes de salut però de totes formes reben les ones dels edificis veïns.

Redacció
Redacció 06/11/2007

Rebre la senyal de diferents xarxes Wi-Fi a l’ordinador, tot i no tenir cap aparell a casa, i poder connectar-se a Internet a través del servei que paguen els veïns és força habitual, en zones urbanes. Aquestes ones, però, ‘tot i que arribin en un nivell molt baix’, poden alterar la salut, explica Sage. ‘Si decideixes no utilitzar Wi-Fi però el teu veí, a menys de cent metres, sí que en té, la seva senyal entrarà a casa teva i la teva exposició serà involuntària’, critica la consultora mediambiental des de Santa Barbara (Califòrnia, Estats Units), en declaracions a l’ACN. ‘Pots trobar-te amb dos, tres o quatre veïns fent el mateix, això hauria de ser suficient per fer-nos reaccionar’, reclama Sage. ‘No podem fer com si res i seguir treballant com fins ara, desenvolupant noves tecnologies que incrementin l’exposició als camps electromagnètics i de radiofreqüència, i en particular les exposicions involuntàries’, denuncia l’experta en salut pública.

El mòbil dispara el risc de tumor entre un 20% i un 200%

Una persona que utilitzi el telèfon mòbil des de fa més de deu anys té un 20% més de probabilitats de desenvolupar un tumor que una que no n’hagi utilitzat, assegura Sage en l’estudi, publicat aquest 31 d’agost. El risc es dispara, fins un 200%, si sempre es fa servir la mateixa orella. I augmenta encara més amb els telèfons domèstics sense fils: l’usuari tindrà un 220% més de possibilitats de patir un càncer i un 470% si sempre es col·loca l’aparell a la mateixa banda del cap. Mòbils i sense fils ‘produeixen dos tipus de tumors, un de cervell, maligne i agressiu, i un altre que afecta el nervi auditiu’, anomenat ‘acoustic neuroma’, denuncia Sage. Pel que fa a les xarxes Wi-Fi, ‘encara no s’han fet estudis sobre si l’exposició diària durant un llarg període de temps també provocarà tumors’, explica Sage. ‘Però sí sabem ja que el Wi-Fi està associat a tota una sèrie de problemes de salut com insomni, fatiga, mal de cap, problemes de memòria, aprenentatge i orientació, falta de concentració i atenció, sobretot en nens i nenes, xiulets al cap i dificultat per fer dues o tres coses alhora’, adverteix.

Els experts del BioInitiative Report avisen que les radiacions dels telèfons mòbils i sense fils i del Wi-Fi també estan relacionades amb l’increment dels casos de leucèmia –els nens que pateixen aquesta malaltia tenen menys possibilitats de sobreviure si estan exposats a un alt nivell de radiació– i de càncer de mama. A més, fan augmentar el risc de patir Alzheimer: l’exposició a camps electromagnètics pot alterar els senyals elèctrics que regulen el cervell i el cor dels humans. ‘Òbviament, la indústria diu que res no està demostrat, ja fa anys que diu el mateix, però el seu argument és erroni’, lamenta Sage. ‘No necessitem demostrar res, sinó només tenir un nombre de proves suficient, i ja el tenim, el tenim clarament: això té mala pinta i les conseqüències per a la salut pública poden ser molts serioses, perquè molt gent arreu del món està exposada’ a aquestes noves tecnologies, alerta la investigadora californiana. ‘Hem de fer alguna cosa ara!’, reclama.

El govern alemany ja ha demanat els ciutadans que no facin servir el Wi-Fi i es connectin a Internet per cable i que utilitzin telèfons fixes i no mòbils. L’Agència Europea del Medi Ambient aconsella que es prenguin mesures de precaució proporcionades per evitar ‘perjudicis irreversibles per a la salut i el medi ambient’. I a Àustria i Gal·les algunes ciutats s’estan plantejant prohibir les xarxes d’Internet sense fils a les escoles.