Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1440
La República

“L’Estat espanyol és el primer responsable, juntament amb el Marroc, de la tragèdia viscuda pel poble saharaui”

Per a Emboirik Ahmed i el seu Front Polisario, el referèndum d’autodeterminació del Sàhara Occidental és un tema irrenunciable, i així ho defensen al pla que recentment han presentat a l’ONU, i que, segons paraules del mateix cònsul del Front Polisario a Catalunya, “es basa en el respecte escrupulós a la legalitat internacional” i és “la solució més viable, justa i duradora perquè és un problema inacabat de descolonització, tal com es recull en totes les instàncies internacionals”. directe!cat ha entrevistat Emboirik Ahmed en exclusiva per parlar d’aquest pla del Polisario i de molts altres temes.

Redacció 12/05/2007

L’afer del Sàhara Occidental, des de la retirada de l’Estat espanyol l’any 1975, continua com un dels temes pendents de resolució per part de l’ONU. Tot i que Nacions Unides han defensat sovint la solució autodeterminista per a aquesta excolònia espanyola, el Marroc continua provant de boicotejar un possible referèndum, fins i tot empadronant milers de marroquins en cas d’un eventual exercici de l’autodeterminació del Sàhara Occidental.

Des de directe!cat hem parlat amb Emboirik Ahmed, cònsul del Front Polisario a Catalunya, sobre la situació general i actual del Sàhara Occidental, i sobre el pla que fa poques setmanes va presentar el Polisario a l’ONU, i que inclou el dret a l’autodeterminació del poble saharaui.

El mateix Ahmed avisa a l’entrevista que el pla que ha presentat recentment a l’ONU el Front Polisario i el del Marroc no tenen res a veure. I és que el del Marroc “viola la legalitat internacional” perquè ignora l’eix bàsic de la descolonització, que és el dret a l’autodeterminació dels pobles. Emboirik Ahmed reconeix que el suport l’exercici d’aquest dret al Sàhara Occidental per part de l’ONU es pot haver debilitat “per certs jocs i interessos estratègics d’algunes potències”. Per al Front Polisario, l’ONU “pot fer molt més del que està fent (…) si abandona la seva postura salomònica i light” actual.

Per al cònsul del Polisario a Catalunya, l’Estat espanyol és el primer responsable de la situació del poble saharaui, en no complir l’obligació internacional de facilitar l’accés a la lliure determinació al moment d’abandonar un territori colonitzat “tal com exigia la comunitat internacional”. En aquest sentit, segons Ahmed, “igualment és condemnable la política de l’Estat espanyol de mirar cap a l’altre cantó quan s’ha tractat del Sàhara, i cedir constantment al xantatge marroquí”.