Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023
Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023

“L’Estat espanyol és el primer responsable, juntament amb el Marroc, de la tragèdia viscuda pel poble saharaui”

|

- Publicitat -

L’afer del Sàhara Occidental, des de la retirada de l’Estat espanyol l’any 1975, continua com un dels temes pendents de resolució per part de l’ONU. Tot i que Nacions Unides han defensat sovint la solució autodeterminista per a aquesta excolònia espanyola, el Marroc continua provant de boicotejar un possible referèndum, fins i tot empadronant milers de marroquins en cas d’un eventual exercici de l’autodeterminació del Sàhara Occidental.

Publicitat

Des de directe!cat hem parlat amb Emboirik Ahmed, cònsul del Front Polisario a Catalunya, sobre la situació general i actual del Sàhara Occidental, i sobre el pla que fa poques setmanes va presentar el Polisario a l’ONU, i que inclou el dret a l’autodeterminació del poble saharaui.

El mateix Ahmed avisa a l’entrevista que el pla que ha presentat recentment a l’ONU el Front Polisario i el del Marroc no tenen res a veure. I és que el del Marroc “viola la legalitat internacional” perquè ignora l’eix bàsic de la descolonització, que és el dret a l’autodeterminació dels pobles. Emboirik Ahmed reconeix que el suport l’exercici d’aquest dret al Sàhara Occidental per part de l’ONU es pot haver debilitat “per certs jocs i interessos estratègics d’algunes potències”. Per al Front Polisario, l’ONU “pot fer molt més del que està fent (…) si abandona la seva postura salomònica i light” actual.

Per al cònsul del Polisario a Catalunya, l’Estat espanyol és el primer responsable de la situació del poble saharaui, en no complir l’obligació internacional de facilitar l’accés a la lliure determinació al moment d’abandonar un territori colonitzat “tal com exigia la comunitat internacional”. En aquest sentit, segons Ahmed, “igualment és condemnable la política de l’Estat espanyol de mirar cap a l’altre cantó quan s’ha tractat del Sàhara, i cedir constantment al xantatge marroquí”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió