Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Les pluges no han augmentat les reserves dels embassaments però ajuden a estalviar aigua, segons Baltasar

Les abundants pluges caigudes aquests dies arreu del país no han afectat pràcticament les reserves dels embassaments catalans, però han tingut altres efectes positius per a la natura. Segons el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, aquestes pluges han evitat que s’hagués de desembassar aigua per regar, a més de mantenir un nivell d’humitat que permet mantenir el baix índex d’incendis que s’està registrant aquest estiu a Catalunya.

Redacció
Redacció 24/08/2007

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha participat aquest dijous a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), on ha parlat sobre el canvi climàtic. Baltasar ha comentat que el fred i les pluges dels últims dies, poc habituals a l’agost, no poden atribuir-se al canvi climàtic. De fet, el conseller ha aclarit que les temperatures d’enguany semblen baixes respecte als 5 últims estius però entren dins la tendència normal si es comparen amb les dades dels últims 25 anys.

Així, per exemple, la temperatura mitjana registrada a l’Observatori Fabra de Barcelona ha estat de 22,1 graus, només 8 dècimes per sota de la mitjana d’aquest mes si es compara amb una seqüència llarga d’anys. En canvi, les precipitacions mitjanes d’aquest observatori, 89,5 mil·límetres aquest mes, suposen gairebé el doble de la mitja habitual a l’agost.

Baltasar ha destacat que, ‘tot i que mai plou a gust de tothom’, aquestes abundants pluges han tingut efectes positius per a Catalunya. El conseller ha reconegut que no han produït aportacions importants d’aigua als embasaments, però almenys han permès un important estalvi ja que no s’ha hagut de regar. A més, ha destacat, ha permès garantir el cabdal ecològic en trams de rius que sovint registren mancances.

El conseller ha recordat també que la baixada de les temperatures ha permès gaudir d’un ‘ambient molt menys extrem’ que, a més de reduir el risc d’incendis, ha evitat als ciutadans els riscos per a la salut i les molèsties de les tres onades de calor registrades en els últims sis anys.

Segons Baltasar, la conselleria confia que les pluges de tardor consolidin les reserves actuals i no es produeixi en els pròxims mesos cap situació límit que obligui a restringir el subministrament d’aigua als ciutadans.