Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Les JERC impulsaran una reforma del Codi Penal perquè tots els ciutadans tinguin els mateixos drets davant la llei, inclosa la monarquia

Les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) han anunciat que properament impulsaran, amb les dues diputades amb què la formació compta amb representació al Congrés dels Diputats, una proposició de llei de reforma del Codi Penal perquè tots els delictes que tinguin relació amb l’ultratge a Espanya o a la corona siguin eliminats i ‘tinguem uns institució on tots els ciutadans tinguin els mateixos drets davant la justícia i, així, s’acabin els privilegis’. Així ho ha explicat el portaveu nacional de les JERC, Pere Aragonès, amb motiu del Consell Nacional que aquesta formació ha celebrat aquest dissabte a Lleida.

Redacció
Redacció 17/09/2007

Aragonès ha fet aquestes afirmacions en referència a la voluntat expressada per la fiscalia de l’Audiència Nacional d’obrir diligències per la crema de fotografies dels reis d’Espanya en el marc d’un acte organitzat per altres formacions independentistes a Girona. Segons el portaveu de les JERC, l’actuació de la fiscalia demostra que l’estat espanyol ‘és un estat de base antidemocràtica’, que la monarquia és una institució ‘anacrònica’ i que no pot ser que, si esdeveniments com aquests es produïssin amb qualsevol altre ciutadà o representants escollits democràticament tampoc, la fiscalia no actuaria’.

Aragonès reconeix que alguna persona ‘es va poder sentir ofesa’ amb fets com aquests però ‘la família reial no l’ha escollida ningú i qui va nomenar el rei no va ser el poble espanyol sinó un dictador com Franco que va situar el rei com el seu hereu’.

Per altra banda, la formació també s’ha pronunciat sobre el debat intern que viu ERC amb l’aparició de corrents crítics interns com Reagrupament.cat o Esquerra Independentista. Aragonès veu interessant el debat intern si aquest se centra ‘en l’estratègia i no només en qui han de ser els dirigents que encapçalin el partit’. ‘Qualsevol debat és bo davant la crisi de les autonomies’, ha afegit el portaveu de les JERC.

Tot i això, Aragonès s’ha mostrat favorable a la celebració d’un referèndum per a l’autodeterminació de la mateixa manera que ‘gairebé la totalitat dels militants d’ERC d’arreu dels Països Catalans que també hi aposten però el problema és com dur-lo a terme’.

Pot resultar positiu marcar uns terminis, com va fer el mateix president d’ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, que va establir la data de 2014, segons el portaveu de les Joventuts d’Esquerra però, per les JERC, aquesta voluntat de convocar el referèndum ‘ha d’anar acompanyada d’una acció política diària’. En aquest sentit, ha reclamat que la tasca que porta a terme ERC dins el Govern ‘cal que es visualitzi molt més i així, poder collar i arrossegar els altres dos partits cap a posicions més valentes’. Així mateix, les JERC demanen major ‘valentia’ a PSC i ICV.

Tot i les posicions properes amb les línies defensades per algun dels corrents crítics dins la formació republicana, Aragonès ha recordat que les JERC ‘són un agent propi que funciona amb les seves pròpies posicions que poden o no coincidir amb la cúpula dirigent de la formació o amb moviments interns que hi puguin haver dins el partit’.

Per les JERC, la conjuntura política actual ha demostrat un fracàs de l’actual estat de les autonomies igual que la dinàmica estatutària que ‘ha entrat en crisi’. Aposten per la necessitat de preparar ‘un nou pas endavant que no ha de passar ni per un nou estatut ni tampoc per una negociació bilateral amb l’estat sinó per tenir un estat propi a Europa’. D’aquesta manera, ‘ens permetrà decidir sobre aquells aspectes que ara funcionen tan malament i que ara l’estat decideix per nosaltres’, ha assegurat Aragonès. Des de les JERC veuen complicat assolir aquesta fita per la que, afirmen que, en primer lloc, ‘cal una majoria social que estigui disposada a tirar endavant un referèndum per l’autodeterminació i votar-hi favorablement’.

Les JERC han celebrat aquest dissabte a l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) de Lleida el seu Consell Nacional, el màxim òrgan entre congressos de la formació, que ha servit per preparar el pròxim Congrés Nacional que tindrà lloc al pròxim mes de novembre i en el qual hauran de renovar la cúpula directiva d’aquesta formació política juvenil i aprovar la línia estratègica de l’organització per als pròxims dos anys. Així, aquest dissabte la formació ha aprovat el reglament que regirà el Congrés i ha escollit els membres que s’encarregaran de la seva organització.