Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Les estacions d’esquí del Pirineu lleidatà preveuen vendre 1,4 milions forfets aquesta temporada

|

- Publicitat -

Tot i les inversions que s’han fet, el director de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), Joaquim Alsina, ha indicat que haurien fet moltes més si reduïssin el temps d’espera per obtenir els permisos necessaris per fer les obres als complexos hivernals.

La majoria de les estacions d’esquí lleidatanes han fet inversions per mantenir o ampliar les instal·lacions de producció de neu artificial. Alsina ha insistit que la producció de neu és imprescindible ‘per garantir la viabilitat dels complexes hivernals’ i que la utilització que fan dels recursos està ‘més que justificada per la incidència que tenen a l’economia i la vida de les valls’.

Publicitat

Alsina ha reiterat que ‘la neu artificial s’emmagatzema temporalment en forma de neu i torna de forma natural al sistema hidrològic amb el desglaç’ Les estacions d’esquí de Baqueira Beret, Boí Taüll Resort i Port del Comte seran les primeres que obriran part de les seves instal·lacions aquest dissabte 1 de desembre. La resta d’estacions d’esquí alpí i nòrdic ho farà aprofitant el pont de la Puríssima.

Tot i que finalment el nou túnel de Vielha no estarà obert al trànsit aquest divendres, els responsables de Baqueira Beret es mostren optimistes i confien que abans del pont de la Puríssima es posi en marxa la infraestructura. Per la seva part, el diputat de la Val d’Aran i vicepresident de la Diputació de Lleida, Joan Riu, ha assegurat que pressionaran perquè sigui així.

Inversions

Les onze estacions d’esquí del Pirineu lleidatà han presentat les seves inversions i novetats aquest dimecres. El conjunt dels complexos hivernals han invertit 12,5 milions d’euros. Un 36% d’aquestes inversions s’han destinat a l’ampliació de la superfície innivada amb neu produïda, l’ampliació del nombre de canons i la renovació dels que ja existien per altres d’última generació. La resta d’inversions s’han destinat en un 9% a noves instal·lacions i en un 5% a millores en general dels diversos complexos d’hivern.

L’estació de Port del Comte ha ampliat i millorat el sistema de producció de neu artificial amb la implantació de 15 nous canons d’alta producció a la zona de debutants i l’hotel. El director de l’estació, Alfons Ferrer, ha explicat que han incorporat 700 metres de tancat paraneu a les pistes i que estrenaran una zona snowpark amb mòduls per a esquí i snowboard. Altres novetats són la nova senyalització a pistes, la reposició i la sembra en més de set quilòmetres de pistes, la remodelació de la Rasa Bofia Alta i l’ampliació i la millora d’accessos i aparcaments.

Boí Taüll Resort ha invertit entre 5 i 6 milions d’euros en l’ampliació de la xarxa de neu artificial amb 50 canons suplementaris, l’increment en cinc quilòmetres addicionals de pistes innivades, la millora dels accessos a l’estació i la remodelació del servei de restauració en pistes. El conseller delegat de l’estació, Jordi Sabaté, ha afegit que s’ha millorat el Club Infantil i la zona esportiva central, s’ha convertit l’Hotel Augusta en un establiment de quatre estrelles i es posarà en marxa un servei d’autobús llançadora dels hotels a l’estació.

Baqueira Beret ha fet una inversió de 3,8 milions d’euros en la millora del sistema de producció de neu, la qual cosa ha suposat la substitució de 150 canons per altres d’última generació que permetran un gran estalvi d’energia, segons Robert Buil. També s’han instal·lat paravents a punts estratègics per conservar la neu.

Pel que fa a l’estació d’esquí Tavascan, el seu director, Xavier Solé, ha indicat que han triplicat pràcticament la capacitat de l’aparcament de 150 a 400 places. Tavascan és l’únic centre d’alpí del Pirineu de Lleida que no compta amb innivadors. No obstant això, Solé ha reconegut que faran estudis de l’àrea que ocupen per si en un futur els han d’instal·lar.

Una de les novetats d’aquesta temporada 2007-2008 a les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida és la destinació turística d’hivern ‘Gran Pallars’, que gestionarà per adjudicació de l’Institut Català de Finances i de manera conjunta les estacions de Port-Ainé i Espot Esquí.

El director comercial de l’estació, Cristòfor Pérez, ha dit que l’objectiu de la nova societat és assegurar el funcionament de les dues estacions amb un forfet conjunt.

Les inversions fetes a Espot Esquí han consistit en la instal·lació de 19 canons de neu artificial per garantir la connexió de la zona de debutants amb la pujada fins a la cota 2.500 i en la creació d’una nova pista negra. Els treballs comporten una inversió global d’1,6 milions d’euros. Pel que fa a Port-Ainé, l’estació només està pendent de l’arribada de la neu per inaugurar la temporada.

Pel que fa a les estacions d’esquí nòrdic, totes han destinat la major part de les inversions a la millora d’infraestructures aprofitant una subvenció que els ha concedit la Generalitat de Catalunya. L’ajut del Govern ha estat de 100.000 euros anuals per complex durant la temporada anterior i l’actual.

Concretament, Lles de Cerdanya ha invertit els diners de la subvenció en les obres de construcció d’un nou edifici, que acollirà un restaurant, l’escola d’esquí i la botiga de lloguer de material, i en l’electrificació de la zona. Aransa també ha destinat part de la inversió en obres de millora de l’enllumenat de l’estació i Tuixent-la Vansa ha rehabilitat l’edifici de serveis.

Dades del sector de la neu

El sector de la neu suposa un impacte econòmic per a les comarques lleidatanes d’uns 290 milions d’euros, en el cas que es cobreixin les expectatives del sector. Els onze centres d’hivern del Pirineu de Lleida ofereixen enguany 4.000 hectàrees esquiables, amb 1.163 canons d’innivació, 112.493 viatgers l’hora de capacitat, 460 quilòmetres de pistes, 83 remuntadors i uns 1.400 treballadors a les estacions. A aquesta dades s’han de sumar els 2.500 treballadors del sector de l’hostaleria i la restauració, així com unes 30.000 places d’allotjament turístic reglat a les proximitats dels diversos centres hivernals.

El director del Patronat de Turisme, Xavier Moncayo, també ha presentat la nova campanya de promoció turística per aquest hivern ‘Gaudeix de l’hivern a Lleida’. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida destinarà uns 200.000 euros a la promoció al conjunt de l’Estat de l’oferta del turisme d’hivern de les comarques lleidatanes. Les principals accions de promoció als mitjans de comunicació de premsa, ràdio i televisió es duran a terme als mercats de Catalunya, la Comunitat Valenciana i la Comunitat de Madrid.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut