Edició 2089

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 14 de abril del 2024
Edició 2089

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 14 de abril del 2024

Les empreses immobiliàries de la borsa es desplomen

|

- Publicitat -

L’enfonsament de les accions de la immobiliària valenciana Astroc ha arrossegat avui a la baixa tant l’índex espanyol Ibex 35 com la resta de constructores i immobiliàries del sector. Els analistes bursàtils coincideixen a assenyalar que aquest enfonsament sobtat d’Astroc és degut en gran part a l’excessiva sobrevaloració dels seus títols, un fet que també es dóna, tot i que en menor mesura, a la resta de companyies de la construcció.

I com sempre, aquest mar de fons a la borsa s’ha acabat contagiant a la resta de sectors que hi cotitzen, i la borsa de Madrid ha tancat lògicament en números vermells. Després del “terratrèmol immobiliari” algunes constructores han arribat a perdre fins al 18,4% del valor dels seus títols. Tot i això, la majoria dels valors han mitigat aquestes pèrdues de valors d’accions i han mostrat algun repunt just abans del tancament de la sessió, no així Astroc, que entre dilluns i dimarts ha perdut més d’un 45% del seu valor.

Publicitat

Podríem estar assistint, doncs, al principi de la fi del “boom” immobiliari viscut a l’Estat espanyol els últims anys, sobretot l’última dècada. De moment la desacceleració dels preus de l’habitatge és evident, i el ritme de vendes també ha baixat de forma espectacular; malgrat això, les diferències d’acceleració i desacceleració dels preus depenen molt encara de la zona de l’immoble en qüestió. El que sembla inevitable és la davallada dels preus dels habitatges purament especulatius, que si bé fa uns anys es venien fins i tot abans del final de construir-los, ara els promotors troben moltes dificultats per  col·locar-los.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut