Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

Les donacions d’òrgans els últims mesos augmenten entre un 10% i un 25% respecte al 2006

|

- Publicitat -

Coincidint amb el Dia del donant, la consellera de Salut, Marina Geli, ha presentat aquest dimecres les dades més recents de donació i trasplantaments i ha anunciat l’inici d’una campanya per fomentar la solidaritat dels catalans, a través d’un espot que emetrà Televisió de Catalunya.

Publicitat

Tant la consellera com la directora de l’Organització Catalana de Transplantaments (OCATT), Roser Deulofeu, s’han mostrat optimistes amb els primers resultats del 2007, que consideren els ‘fruits’ del pla estratègic del Departament per fomentar la donació d’òrgans, especialment de donants cadàver.

Durant els primers mesos del 2007, les xifres assenyalen un augment d’entre el 10 i el 25% de les donacions, en funció del tipus d’òrgans. L’increment més notable és el de ronyó, que ha estat del 25%, de forma que durant aquests cinc primers mesos se n’han trasplantat 210, mentre que en el mateix període de l’any passat van ser 168.

A més de la donació de ronyó, la consellera també ha destacat l’augment de donacions per a trasplantaments de fetge (13%), cardíacs (13%) o pulmonars (17%). La única dada negativa correspon al pàncrees, ja que la donació s’ha reduït en un 35% i en aquests primers cinc mesos de l’any només s’han fet 13 trasplantaments.

En general, les dades d’activitat de donació i trasplantament indiquen que fins al 31 de maig de 2007 s’han detectat 156 casos de possibles donants, mentre que s’han efectuat 102 donacions. Respecte el mateix període del 2006, els casos detectats són 144 i les donacions 92.

La consellera considera que les dades són bones i encara augmentaran més en els pròxims anys, també gràcies a les persones no nascudes a Catalunya, que cada vegada representen un major nombre de població i per les quals també es fan campanyes informatives. Des de principis d’any, un 9% dels donants han estat persones immigrades i s’han fet trasplantaments a un 4% de persones nouvingudes.

Geli s’ha congratulat que Catalunya continuï al ‘capdavant del món’ pel que fa a les donacions i trasplantaments, a més d’aconseguir unes xifres molt baixes de mortalitat en les intervencions i durant els cinc anys posteriors, que estan entre el 75% i el 90% de supervivència, en funció de l’òrgan trasplantat.

Una catalana busca un donant per Internet

Precisament aquesta setmana us informàvem que una noia de Montblanc, la Pati, havia iniciat una campanya per Internet per tal de trobar un donant de medul·la òssia. La jove continua buscant un donant compatible, però esperen que la campanya serveixi per conscienciar a la població sobre les donacions, sobretot la de medul·la, que es fa a través d’una extracció de sang.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió