Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Les dessaladores d’Orpesa i Montcofa aportaran 29.000 milions de litres d’aigua anuals

El subdelegat del Govern a Castelló, Antonio Lorenzo, va manifestar que els 29 hectòmetres cúbics que en una primera fase aportaran a la regió les dessalinitzadores d’Orpesa-Cabanes i Montcofa ‘oferixen una total garantia’ als consumidors perquè es tracta de ‘aigua de gran qualitat’ que estarà sempre a la disposició dels ciutadans perquè ‘el mar és una font inesgotable, que assegura als castellonencs el proveïment hídric per a tota la vida’. Ha criticat a totes aquelles veus que s’oposaven a la construcció de les dessalinitzadores amb cert to xulesc.

Redacció
Redacció 09/11/2007

El subdelegat del Govern a Castelló, Antonio Lorenzo va afegir que ‘a Castelló tindrem assegurat el consum d’aigua de qualitat, per a tots i per a sempre’. Lorenzo va realitzar aquestes manifestacions a Almenara, amb motiu de la presència de la caravana informativa de Acuamed (Aigües de les Conques Mediterrànies S.A.) titulada ‘El mar, una font inesgotable de vida’. L’alcalde d’aquesta població, Vicent Gil, i el director general de Acuamed, Adrián Baltanás, van signar el passat 31 d’octubre un acord d’intencions pel qual es garanteix que la dessalinitzadora de Montcofa podrà aportar aigua per al proveïment humà a Almenara. Antonio Lorenzo, després de recordar que el Govern de l’Estat invertirà 106 milions d’euros en la construcció de les plantes d’Orpesa-Cabanes i Montcofa, va explicar en un comunicat que les dedsaladores constituïxen una opció de ‘present i de futur’, que ‘ja proporciona aigua a un milió i mig a l’Estat’.

A més, va dir, ‘països desenvolupats com Estats Units, Israel o el Regne Unit també han optat per aquesta tècnica d’obtenció d’aigua’, i va agregar que, ‘en una ciutat europea d’avantguarda com Londres, igualment es construirà una dessalinitzadora’.

El subdelegat va assenyalar que ‘a pesar dels missatges insidiosos i de les pancartes a les quals alguns s’aferren, els castellonencs ja saben que el proveïment d’aigua està totalment garantit gràcies, entre altres mesures, als 29 hectòmetres cúbics que a partir de 2009 aportaran les dessaladores de Cabanes-Orpesa i Montcofa’.

Lorenzo va preferir parlar de litres en lloc de hectòmetres cúbics, ‘perquè l’aportació en litres potser sigui més fàcil de visualitzar, 29.000 milions de litres d’aigua a l’any’. Es tracta de ‘una política hídrica eficaç, que els ciutadans perceben a pesar de la demagògia i de les interpretacions de qui, per exemple, es neguen a reconèixer que al 2005 va haver de reduir-se l’emmagatzematge d’aigua en el pantà d’Arenós a tan sols 5 hectòmetres cúbics per a poder escometre les obres d’emergència, amb la finalitat d’afermar el vessant i impedir que aquesta es precipités sobre la presa’.