Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Les autoritats valencianes, ofeses amb el Tirant lo Blanc de Calixto Bieito

Dos consellers del Govern valencià i el president d’una associació de constructors ja han alçat el crit al cel davant l’adaptació que Calixto Bieito presentarà aquesta tardor a Berlín i Frankfurt del clàssic Tirant lo Blanc. Segons les autoritats valencianes, la versió de Bieito, que portarà al Tirant a la costa valenciana actual, devastada per l’especulació urbanística, és l’enèsima “manipulació dels emblemes culturals” per a criticar al País Valencià. Fins i tot dalt d’un escenari les veritats ofenen, i davant l’amenaça que la fúria transgressora de Bieito denunciï el lamentable estat del litoral valencià, els populars ja corren a inventar-se teories conspiratòries.

Redacció
Redacció 23/08/2007

L’alarma va sonar quan el mateix dramaturg Bieito, al preguntar-li sobre el seu Tirant, va dir “imagino com veuria ara la seva València natal, la costa valenciana de l’especulació immobiliària”. Les declaracions dels populars valencians, ofesos, no s’han fet esperar.

Trini Miró, la consellera de Cultura, titlla la intenció de Bieito de “lamentable mostra de manipulació d’un dels nostres emblemes culturals per a criticar la nostra comunitat autònoma”. Per Miró l’actitud provocadora de Bieito  “és, per desgràcia, la que ens tenen acostumats alguns sectors de la cultura catalana”.

El president de l’Associació de Promotors i Constructors del País Valencià, Francisco Murcia Puchades, va dir que no volia “contestar pallassades d’aquesta mena”. Per part seva, l’escenografia situada en la costa de l’especulació urbanística valenciana per part d’una companyia teatral catalana indica “pocs valors i una falta d’ètica i de solidaritat entre regions”. Demostrant una gran sensibilitat artística i una preocupant confusió conceptual, Murcia va reblar: “em sabria greu, per exemple, que una companyia teatral valenciana denuncies l’urbanisme català, andalús o murcià”.  Puchades no va dubtar a acusar Zapatero d’aquesta “campanya de desprestigi” cap al País Valencià i la política del totxo dels populars.

Per últim, el conseller de Medi Ambient, José Ramón García Antón, va acabar de posar la cirereta al pastís, dient que li sembla “una campanya injusta, ja que la Generalitat valenciana està fent un gran esforç per implantar un urbanisme de qualitat i sostenible al territori”. Qualsevol diria que són les paraules d’algun conseller de Medi Ambient finlandès o noruec, i no d’un dels responsables del malson natural en què han convertit el bonic litoral del País Valencià.

La versió teatral del Tirant lo Blanc s’estrenarà a Berlin el 27 de setembre, es veurà a Frankfurt durant la Fira del llibre i arribarà a Barcelona el 2008.