Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

L’embargament econòmic a Palestina hi duplica l’extrema pobresa en un any

Just quan fa un any del bloqueig econòmic que els Estats Units, la Unió Europea, el Canadà i Japó mantenen sobre Palestina, arriben dades esfereïdores: en aquest període hi ha sectors on l’extrema pobresa s’ha duplicat, com el dels treballadors governamentals.

Redacció
Redacció 13/04/2007

El 10 d’abril de 2006 la Unió Europea, els Estats Units, el Canadà i el Japó iniciaven un embargament econòmic sobre l’Autoritat Nacional Palestina a causa de la victòria de Hamas en les eleccions legislatives d’aquell gener.

La suspensió de les ajudes i els prop de 500 milions de dòlars que Israel reté d’impostos i arancels recaudats a nom de l’Autoritat Palestina han provocat un creixement de la pobresa entre els ja castigats territoris palestins. Cal recordar que és Israel qui recauda els impostos a les zones palestines i després els ha de retornar, com ens passa a Catalunya amb Espanya.

Les condicions, doncs, no fan més que empitjorar, tal com indica un informe d’Intermón Oxfam i Metges del món presentat divendres passat.

Segons l’informe, l’extrema pobresa a Palestina ha passat del 35% al 71% entre els treballadors governamentals i el 46% dels palestins no cobreix les necessitats alimentàries bàsiques. A més quatre de cada cinc famílies palestines han vist caure els seus ingressos un 50% en el primer any de boicot.

Les dues ONGs han criticat l’embargament, recordant que “l’ajuda internacional s’hauria d’oferir en funció de la necessitat, no com una arma política” i insten al govern d’Espanya a que, des de la Unió Europea, treballi per aixecar l’embargament i restablir les ajudes a l’Autoritat Nacional Palestina.

El boicot de les principals potències mundials respòn a la negativa de Hamas a complir les tres condicions que creuen indispensables: reconèixer l’Estat d’Israel, renunciar a la violència i acceptar els acords polítics previs, entre ells el “full de ruta”. Veus palestines al·leguen que el mateix Estat d’Israel tampoc compleix cap d’aquestes condicions respecte a Palestina.