Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

L’economia europea afectada pels nivells tan alts de l’euro

Les alarmes comencen a saltar. Només en un any, l’euro s’ha enfilat més d’un 20% fins als 1,42 dòlars. Això vol dir que Europa perd competitivitat respecte d’altres economies ja que els seus productes costen més d’exportar deguts a que són més cars. Als Estats Units, però, ara els interessa un dòlar devaluat per estimular la seva indústria. Si no vol que l’euro s’enfili encara més, el Banc Central Europeu es podria veure obligat a no tocar els tipus d’interès, i fins i tot moltes veus reclamen que els abaixi.

Redacció
Redacció 01/10/2007

directe!cat us ha anat explicant el progrés a l’alça de l’euro. Però com tot, hi ha coses positives i d’altres negatives. Ara, l’euro ha tornat a tocar sostre amb un canvi a 1,42 dòlars per un euro.

És una bona notícia doncs, per qui vulgui viatjar al Estats Units ja que, contràriament al què havia passat, menjarà més barat que a Europa (comunitat) i tindrà on dormir també amb uns preus que fins i tot podrien sorprendre a més d’un. És positiu també especialment pel que fa a la contenció de preus de la benzina, per exemple.

Però és molt negatiu si parlem de cara a les empreses que es dediquen a exportar fora de la zona euro. Els seus productes s’encareixen al mateix ritme que s’enfila la moneda, i comencen a patir pel futur dels seus negocis exteriors. Si l’euro és més car, des de fora, comprar aquí resulta més car també, i per tant baixen les exportacions ja que el mercat europeu perd competitivitat davant d’altres monedes.

La Patronal d’Exportadors apunta a una davallada en el negoci amb els Estats Units i temen que la situació empitjori considerablement. Una indústria que depèn de la cotització de les divises és el turisme. Ara Europa és un destí car, fins i tot per als nord-americans.