Malgrat estar al corrent de la legislació en aquesta matèria, l’AIABECA vulnera l’Estatut del Consumidor, que reconeix el dret dels consumidors de rebre les informacions bàsiques dels productes en català: “Els consumidors tenen dret a rebre en català les informacions pertinents per al consum i l’ús dels béns, els productes i els serveis, i especialment les dades obligatòries relacionades directament amb la salvaguarda de llur salut i seguretat”.
El Reial Decret 1334/99 imposa el castellà en les dades obligatòries de tots els productes, mentre que la Llei de política lingüística només preveu l’obligatorietat d’etiquetar en català els productes artesanals o de denominació d’origen o qualitat.
La qüestió la va conèixer la Plataforma per la Llengua arran de la queixa d’un col·laborador de l’organització, que va demanar l’etiquetatge com a mínim en català a una empresa que pertany a l’AIABECA. Aquesta empresa li va respondre que a l’hora d’etiquetar els seus productes es remetia a la postura oficial adoptada en aquesta qüestió per l’associació en l’esmentat acord pres aquest abril, i li va fer arribar una còpia del document. La Plataforma per la Llengua denuncia que la resolució de l’AIABECA només té en compte la normativa estatal i omet els drets previstos en la normativa autonòmica, i obvia totalment l’Estatut del Consumidor aprovat pel Parlament de Catalunya.
Des de la Plataforma per la Llengua es considera que per a moltes empreses encara hi ha lleis de primera i lleis de segona que no es volen respectar, com és aquest cas. Igualment, l’organització denuncia la inhibició de l’administració per permetre aquest tipus de comportaments. La Plataforma apel·la a la responsabilitat de l’AIABECA per tal de resoldre satisfactòriament per a tothom, societat i empreses, aquesta qüestió. Una empresa seriosa, responsable i moderna no pot eludir els drets civils institucionalment reconeguts de les societats on treballa.