Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Laporta proposa una ‘Solidaritat Catalana per la independència’ perquè els sobiranistes concorrin units a les eleccions

Joan Laporta, flanquejat per Alfons López Tena i Uriel Bertran, ha fet una crida a totes els formacions polítiques que estan a favor del dret a l’autodeterminació perquè concorrin plegades a les eleccions de la propera tardor amb l’objectiu de proclamar la independència i sotmetre-la a referèndum en la propera legislatura. Després caldria constituir el Govern de Catalunya per organitzar el procés cap a la creació de l’Estat català en el si de la UE. Laporta reconeix que ‘l’objectiu no és fàcil’, però demana fer un ‘pas endavant’ i construir una gran coalició independentista que recolliria el nom de la històrica Solidaritat Catalana de 1906. La proposta de gran coalició ja té actiu el seu web amb el manifest que ha llegit l’expresident del Barça. Tena, Laporta i Bertran ja han avançat que ells no seran un obstacle perquè els partits puguin elaborar unes llistes conjuntes.

Redacció
Redacció 20/07/2010

El 1907 ‘les diferències entre les formacions eren més grans que ara’, defensa López Tena, i ells ‘bé que es van posar d’acord’. Llavors ‘es van posar d’acord per l’autonomia, i ara cal un acord per la independència’, ha dit el jurista. També Laporta s’ha referit a la històrica aliança, en recordar que el ‘catalanisme unit de 1906 va tenir un èxit electoral esclatant, que va significar l’inici de l’hegemonia política del catalanisme’. També s’ha recordat la fundació d’Esquerra, que en poques setmanes va ser capaç d’aglutinar bona part de les forces sobiranistes del moment.

Assemblees locals que recuperin l’esperit de les consultes

Els responsables de la crida també han proposat que es creïn assemblees locals, ‘repetint l’experiència de les consultes sobiranistes’, per tal de treballar per aquesta solidaritat catalana i ‘treballar per la independència des de la via electoral’. ‘Demanem que s’apleguin totes aquestes persones que han treballat per les consultes en un acte de generositat’. ‘Tothom haurà de deixar alguna cosa pel camí per dur a terme aquesta experiència’, ha explicat Uriel Bertran. L’Onze de setembre celebraran l’Assemblea Nacional per la Independència.

El 10J, l’exemple a seguir

Joan Laporta ha insistit que la crida actual només és una resposta a gran manifestació del dissabte 10 de juliol, on milions de catalans van manifestar la voluntat d’independència de Catalunya. Per Tena, la coalició electoral a les eleccions al Parlament és ‘l’única via que ens han deixat als independentistes’, després de denegar les temptatives per organitzar referèndums on el poble expressi la seva voluntat d’independència. ‘Només ens deixen la via representativa, i per això fem aquesta proposta, unir-nos i anar-hi per la única via que ens deixen els partits’ ha dit el jurista, en referència a la denegació de la IP pel referèndum oficial.

Ells no seran obstacle

Tant Joan Laporta com Alfons López Tena o l’encara diputat Uriel Bertran han reiterat durant la presentació de la crida que no seran obstacle perquè els partits es posin d’acord. En declaracions a directe!cat, Uriel Bertran ha volgut deixar clar que, ‘després de dies on s’insinuava que ens movíem per interessos personals’, ells estan disposats a quedar de banda i que les llistes les elaborin les formacions polítiques que subscriguin l’aliança. De moment els líders de les formacions ja han rebut una carta amb la proposta de coalició independentista, i s’espera que aquesta tarda comencin a pronunciar-se respecte la ‘Solidaritat catalana per la independència’ que acaba de néixer.

‘Aquest és l’últim projecte que li queda a Catalunya’, ha dit Joan Laporta. Per la seva banda, Alfons López Tena ha volgut resumir la idea d’aquesta crida tornant a la Solidaritat Catalana de 1906: ‘En aquell moment tothom va apartar les seves diferències per l’autonomia, ara hauríem de ser capaços de fer-ho per la independència’.