Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

Laporta pensava en Magda Oranich o ‘Mikimoto’ per liderar una candidatura unitària a Barcelona

La trencadissa provocada pel pacte de Joan Laporta amb Jordi Portabella al marge del consens amb la coalició dels partits amb què va concórrer a les eleccions del 28-N, s’hauria precipitat les dues darreres setmanes. Segons expliquen a directe!cat fonts coneixedores de les negociacions, el detonant hauria estat la impossibilitat d’implicar un independent del seu grat per encapçalar una llista unitària entre ERC, Solidaritat i Reagrupament, tal com Solidaritat va proposar oficialment a mitjan gener.

Redacció
Redacció 07/03/2011

Laporta s’hauria decantat finalment per l’opció personal i del seu partit, Democràcia Catalana, d’acceptar concórrer de segon del líder republicà al consistori, Jordi Portabella, en veure que ni Magda Oranich ni Miquel Calçada Mikimoto -les seves dues apostes- volien encapçalar una candidatura unitària independentista a l’alcaldia.

Oranich, històrica advocada antifranquista, va ser una de les membres fidels a Laporta després de la moció de censura, va formar part de la candidatura laportista de Jaume Ferrer a les últimes eleccions al Futbol Club Barcelona i compta amb una dilatada trajectòria política, des d’Iniciativa per Catalunya fins a regidora de CiU a la capital catalana entre 1999 i 2007. Mikimoto, amb qui ja havia mantingut tractes polítics quan Laporta negociava el seu aterratge a Reagrupament, estaria en aquests moments en un procés de reflexió i formació personal lluny de Catalunya, fet que hauria motivat que declinés l’oferiment de l’ara exlíder de Solidaritat.

D’aquesta manera podria entendre’s que l’expresident del Futbol Club Barcelona es fes fotografies en compareixences públiques al costat d’Alfons López Tena i Uriel Bertran en el mateix congrés de Solidaritat a Manresa del passat 20 de febrer i apostés públicament per Uriel Bertran com a Secretari general de Solidaritat tot i que un home de la seva màxima fidelitat, Àlex Fenoll, va intentar disputar la plaça a Bertran.

El ‘no’ de Magda Oranich i Calçada hauria fet que Laporta decidís finalment trencar amb Solidaritat i prengués la determinació definitiva de formar ticket electoral amb Jordi Portabella.