Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

La societat catalana commemora el 67è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys

Avui és un dia d’actes i declaracions. El primer d’aquests ha tingut lloc a les sis del matí amb la ja tradicional marxa de torxes al castell de Montjuïc, que ha comptat amb la participació del president d’Esquerra Republicana i vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira. Carod ha dit que l’afusellament de Companys va ser un ‘crim d’estat absolutament il·legal’. D’altra banda Saura ha dit que la llei de la memòria històrica ‘obre la possibilitat’ de l’anul·lació del judici de Lluís Companys. Des de CDC, Felip Puig creu que ‘la gran oportunitat s’està obrint’ i ‘aquest segle Catalunya es veurà lliure’. El president Montilla ha fet una crida ‘a mirar endavant’ i ser ‘fidels’ a l memòria de Companys defensant el país ‘amb tenacitat i convicció’.

Redacció
Redacció 15/10/2007

El missatge del president

Montilla crida ‘a mirar endavant’ i ser ‘fidels’ a la memòria de Companys defensant el país ‘amb tenacitat i convicció’. El president de la Generalitat, José Montilla, ha presidit aquest dilluns l’ofrena floral del Govern a la tomba del president Lluís Companys al cementiri de Montjuïc. Montilla ha fet una crida a defensar el país i les seves institucions ‘amb tenacitat i convicció’ perquè és ‘la millor manera’ de ser ‘fidels’ a la memòria del president màrtir. Montilla ha afegit que ‘Catalunya ha de mirar endavant’ per ‘no decebre la fe de Companys en els catalans’.

Benach reclama

El president del Parlament, Ernest Benach, ha reclamat aquest dilluns coincidint amb el 67è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys que s’anul·li el judici al president màrtir. Benach ha recordat que aquest va ser un compromís adquirit pel govern espanyol i, per això, ha demanat ‘que es compleixi el que es va prometre’. Per Benach, ‘és una qüestió de dignitat personal’. El president de la Cambra ha fet aquestes declaracions després que la mesa del Parlament hagi fet la ofrena floral a la tomba del president al cementiri de Montjuïc.

Carod diu que l’afusellament de Companys va ser un ‘crim d’Estat absolutament il·legal’

El president d’ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha assegurat que l’afusellament del president Lluís Companys, del qual aquest dilluns se’n celebra el 67è aniversari, va ser un ‘crim d’estat absolutament il·legal’. Carod ho ha dit coincidint amb el debat sobre la llei espanyola de la memòria històrica, a la qual ERC no hi dóna suport. ERC ha obert amb la seva tradicional marxa de torxes al Castell de Montjuïc els diferents actes que partits i institucions faran al llarg del dia en record del president màrtir.

El conseller d’Interior també parla

El president d’ICV, Joan Saura, ha assegurat aquest dilluns que la llei de la memòria històrica que s’està tramitant al Congrés dels Diputats ‘obre la possibilitat’ de l’anul·lació del judici a Lluís Companys. Saura ho ha dit després d’encapçalar una delegació d’Iniciativa, que ha fet una ofrena floral a la tomba del president màrtir al cementiri de Montjuïc. El líder ecosocialista ha avalat la llei de la memòria històrica tot destacant que declara ‘il·legítims’ els tribunals repressius del franquisme.

El PP, com sempre

El president del PP de Catalunya (PPC), Daniel Sirera, ha afirmat que si bé no s’oposa a una hipotètica revisió del judici contra Lluís Companys, la considera innecessària. Sirera ho ha dit després de la Permanent del seu partit.

Un acte a la Vajol
 
Unes 200 persones d’arreu dels Països Catalans han participat aquest diumenge al migdia a la 29a Trobada al Coll de Manrella, a la Vajol, en memòria del president Lluís Companys. Els assistents a l’acte d’homenatge, entre aquests l’exmembre del Front Nacional, Josep M. Casablanca, el cineasta i periodista, Pere Ignasi Fages, l’exconseller de la Generalitat, Narcís Oliveras, i la diputada al Congrés dels Diputats, Laia Cañigueral, han elogiat i reivindicat la figura del president afusellat, alhora que han defensat efusivament la independència i la llibertat de Catalunya. Cañigueral ha volgut encomanar l’esperit de lluita que va tenir Companys a la seva època perquè Catalunya tingui ‘els serveis socials que necessita i que la gent pugui viure amb la qualitat de vida que es mereix’. En aquest sentit, la diputada s’ha referit a la ‘retallada’ de l’Estatut dient que ‘no ens ha de frenar, sinó que ens ha de fer anar més enllà’.