Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

La prohibició dels toros, a mans d’Unió

Aquest dimecres el Parlament de Catalunya es pronunciarà de manera definitiva sobre l’abolició de les curses de braus, una prohibició impulsada gràcies a una ILP que van signar més de 180.000 catalans. Però malgrat el clam contra la tortura de braus, la votació d’aquest dimecres serà tan ajustada com la que va permetre tirar endavant la ILP el desembre. ERC i ICV votaran a favor d’abolir les corrides, mentre que PP i C’s les defensaran. Des del PSC finalment s’ha deixat llibertat de vot als seus diputats, i s’espera que la majoria de socialistes voti a favor dels toreros, sense descartar que aquells diputats més progressistes, com els de CpC, es decantin per la prohibició del maltractament. Malgrat tot, la clau de la votació serà a mans de CiU, i en concret dels 14 diputats d’Unió. El seu cap al Parlament, Josep Maria Pelegrí, s’ha declarat diverses vegades obertament protaurí i si tots els demòcratacristians es decantessin contra la prohibició podrien salvar les corrides i permetre la continuïtat de les tortures als animals a la plaça.

Redacció
Redacció 26/07/2010

La llibertat de vots a PSC i CiU serà clau a l’hora de decantar la balança cap a la prohibició de les curses de braus o bé per salvar-les i continuar permetent-les.

El PSC, majoritàriament protaurí

S’espera que, tal com va passar en l’acceptació de la ILP el desembre, la majoria de diputats del PSC es descantin a favor dels toros. De fet el líder dels socialistes, José Montilla, ja fa mesos que s’ha pronunciat contra la prohibició. En qualsevol cas, la llibertat de vot acordada aquesta darrera setmana afavoreix els impulsors de la prohibició, ja que si el PSC hagués mantingut la disciplina de partit tots els 37 diputats socialistes haguessin donat suport als protaurins.

Unió té la clau

Malgrat tot, la clau la tenen els 48 diputats de CiU. En la votació de desembre on es va acordar considerar la ILP, la majoria de diputats convergents va mostrar-se a favor de la prohibició. Llavors 67 diputats van donar suport a Prou.cat i 59 representants van mostrar-se en contra d’estudiar l’abolició.

Ara però, les pressions dels partidaris dels braus haurien fet variar l’opinió de diversos diputats clau, i segons algunes fonts hi hauria fins a 10 diputats de la federació indecisos. Bona part d’aquests diputats serien d’Unió Democràtica, els 14 representants de la qual podrien fer decantar la balança a favor dels partidaris de les corrides, si s’imposa el parer del líder de la formació a la cambra catalana, Josep Maria Pelegrí.

El lobby protaurí pressionarà fins a última hora

Fonts del Parlament asseguren que el lobby taurí, impulsat pels empresaris que s’enriqueixen del negoci que genera la tortura de braus, continuarà pressionant fins a última hora des de dins de la cambra catalana. En aquest sentit, ja fa setmanes que hi ha representants protaurins perseguint els diputats indecisos pels passadissos del Parlament, amb la voluntat d’influir i pressionar perquè salvin un negoci de diversos milions d’euros.